Úterý, 16. dubna 2024

Středočeští celníci odhalili nelegální zásilku motýlů a ještěrů

Středočeští celníci odhalili nelegální zásilku motýlů a ještěrů

Středočeští celníci odhalili nelegální zásilku se čtyřmi exotickými motýly a dvěma ještěry, která byla do Česka odeslána z Papui-Nové Guinei. Neživé exempláře chráněných ještěrů byly uloženy v boxu s lihem a motýli byli přepravováni v obálkách, řekla dnes ČTK mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj Yvona Matějková.

Zásilku zajistili celníci koncem minulého týdne na pracovišti ve Zdibech u Prahy. Podle Matějkové byla určena českému příjemci a bylo na ní uvedeno "pro vědecké účely". Šlo o čtyři exotické motýly ornithoptera priamus a dva ještěry, varana indického a kruhochvosta. "Tato zvířata zpravidla bývají omámena a hubena takzvaným globolem, což je přípravek k hubení hmyzu, který ve větším množství ohrožuje i lidský organismus," uvedla mluvčí.

Že jde o chráněné druhy živočichů, určili pracovníci České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují. Zabavené exempláře patří na seznam chráněných živočichů podle mezinárodní úmluvy CITES a obchodování s nimi je zakázáno.

Zásilka obsahovala i stovky dalších živočichů, kteří ale nepodléhají úmluvě CITES. Také jejich životy skončily na dně boxu naplněného lihem nebo v papírové obálce. Podle Matějkové byly mezi chráněné druhy zamíchány, zřejmě aby se nenašly.

Celníci případ dál vyšetřují, dovezené exempláře zabaví Česká inspekce životního prostředí ve správním řízení. "Stejnému subjektu jsme už v minulosti pravomocně zabavili nelegálně dovážené exempláře živočichů a uložili pokutu 5000 korun," uvedla mluvčí inspekce Radka Burketová.

Matějková připomněla, že zdaleka nejde o první podobný nález. Koncem loňského roku objevili středočeští celníci v jedné zásilce několik desítek pavouků sklípkanovitých a téměř 600 exotických motýlů ornithoptera priamus.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů