Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklované módní doplňky

Recyklované módní doplňky


Tašky, pouzdra a peněženky vyrobené kompletně z recyklovaných materiálů pocházejí z kambodžské organizace Yodi Craft. K jejich výrobě byly využity pytle od cementu, rýže a dalších surovin. Organizace pracuje také s recyklovanou bavlnou, kterou skupuje od velkých oděvních továren, aby zabránila její neekologické likvidaci. Yodicraft je členem kambodžské asociace fair trade producentů a řídí se tedy pravidly tzv. spravedlivého obchodu.
Při výrobě jsou zaměstnáváni lidé se zdravotním postižením, kteří tak mají možnost vydělat si na důstojný život a získat novou kvalifikaci. Vzhledem ke krvavé historii země žije v Kambodži mnoho lidí s různými typy zdravotních postižení. Kvůli chybějícímu sociálnímu systému jsou tito lidé bez pomoci ostatních odkázáni na život v chudobě. Organizace Yodi Craft jim nabízí zaměstnání i ubytování a zázemí pro život a snaží se je podpořit v jejich samostatnosti a drobném podnikání.

V Kambodži je využívání obalových materiálů běžnou praxí. Většina starých pytlů se tak v rukou šikovných řemeslníků znovu promění ve stylové tašky, peněženky nebo jiné doplňky.

V České republice je jediným prodejce Yodicraft výrobků e-shop s fair trade módou TukTuki, který najdete na adrese www.tuktuki.cz.

ťukťuk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů