Pátek, 19. dubna 2024

Jak a proč šetřit pitnou vodou - Vodní škola

Jak a proč šetřit pitnou vodou - Vodní škola

Ekocentrum Koniklec za finanční podpory Ministerstva životního prostředím realizovalo v minulém roce (2014) projekt Vodní škola. Projekt probíhal pilotně na ZŠ Jeseniova (Praha 3) a zúčastnili se ho žáci a učitelné 2. stupně.

Projekt byl zaměřen na úsporu pitné vody a hospodaření s dešťovou vodou . Žáci v rámci projektu navštívili například čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově nebo Muzeum pražského vodárenství v Podolí. Při exkurzi v ulicích Prahy hledali vodní prvky, které zlepšují klima ve městě.

Díky ekologickým programům Ekocentra Koniklec získali ucelený přehled o vodní problematice v souvislostech s krajinou, městským prostředím, domácností i v celosvětovém měřítku.

V druhé části projektu vznikla užší skupina odborníků z řad žáků. Ti měli za úkol vymyslet opatření na úsporu pitné vody, které bude realizováno přímo na škole z rozpočtu projektu. Mladí odborníci přišli s nápadem výměny otočných kohoutků za pákové baterie ve třídách školy. Nápad byl vedením školy schválen a následně realizován.

Po realizaci tohoto vodního opatření získala ZŠ Jeseniova titul Vodní škola a oceněni získali také žáci ze skupiny odborníků.

Projekt by měl pokračovat na dalších pražských školách i v tomto roce. ,,Pevně věříme, že se nám opět podaří získat finanční dotaci pro další realizaci Vodní školy. Máme již dvě školy s vážným zájmem a třetí, která by ráda projekt realizovala i bez dotace", odpovídá koordinátorka projektu na otázku dalšího pokračování projektu. Zájem škol tedy nemusí být omezen dotací.

Projekt Vodní škola je možné realizovat samostatně - k tomu slouží materiály umístěné na webových stránkách projektu, nebo za spolupráce s Ekocentrem Koniklec. Míru spolupráce je možné domluvit velmi individuálně. Například Ekocentrum Koniklec zajistí realizaci vnitřních výukových programů, terénní exkurze zařídí sama škola.

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

Více informaci o projektu můžete najít na stránkách www.ekocentrumkoniklec.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů