Čtvrtek, 28. března 2024

Číslo týdne: 16. O tolik procent vzrostla globálně větrná energetika za jediný rok

Číslo týdne: 16. O tolik procent vzrostla globálně větrná energetika za jediný rok

Instalovaný výkon větrných elektráren se jen během minulého roku globálně zvětšil o šestnáct procent. Mezi hlavní tahouny patřily země jako Kanada (25 %), která je známá spíš velkými zásobami fosilních paliv, Čína (25 %), Německo (17 %) nebo i jaderná Francie (13%). Čísla zveřejnila World Wind Energy Association [1].

Česká větrná energetika sice minulý rok také rostla - o necelých pět procent [2], ale jednalo se jen o pět nově spuštěných projektů, odstartovaných navíc ještě v době, kdy byla výroba energie z větru podporována. Nové elektrárny nyní nejsou připravovány. Ani celková výroba naprosto neodpovídá velkému potenciálu perspektivního odvětví v ČR. Citelně tu totiž chybí přiměřená motivační podpora. Stát a domácnosti jsou přitom nuceny výrazně podporovat výrobu elektřiny z uhlí, když za elektrárenské společnosti platí škody na zdraví a životním prostředí, které jeho spalováním vznikají [3].

Novelu zákona o podporovaných zdrojích energie bude projednávat v nejbližších týdnech poslanecká sněmovna. Vláda v ní však nenavrhla, aby se u nás větrná energetika dál rozvíjela [4]. Pokud se chceme zařadit k úspěšným státům a srazit svoji závislost na fosilních palivech, musí vláda přijít s plánem, jak stavbu větrných elektráren rozhýbat.

Větrná energie totiž nepřináší státům, které ji rozvíjejí, jen čistou elektřinu a větší soběstačnost. Výrobci se soustřeďují do zemí, kde je po daných technologiích vyšší poptávka. Proto je pětimilionové Dánsko světovým lídrem ve výrobě větrných elektráren. Výzkum také zjistil, že čím větší podíl má některá země na využití technologie, tím více patentů registruje v příslušném odvětví [5].

Britská ekonomika zase ušetřila za rok 579 milionů liber (v přepočtu přes 20 miliard korun) za dovoz zemního plynu a uhlí, které nahradila výrobou elektřiny ve větrných elektrárnách [6].

Výrobní cena větrné elektřiny se neustále snižuje. Od konce osmdesátých let klesla na méně než desetinu a za posledních pět let se snížila již o dalších 29 % [7].

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Šestnáctiprocentní růst. Kdo to má? A česká vláda takové průmyslové odvětví ignoruje. Přitom jí nevadí, že daleko víc dotujeme pokračování uhelné energetiky. Ta neblaze proslula spalováním uhlí ve starých, málo účinných elektrárnách, rekordními vývozy elektřiny a škodlivým znečištěním. Vláda by měla rychle předložit návrh na vylepšení aktuálního zákona o podporovaných zdrojích energie, který dostane český průmysl do rozjetého vlaku větrné energetiky."



Kontakty:

Jiří Koželouh
, programový ředitel, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů