Pátek, 29. března 2024

V obnovené Radě vlády pro udržitelný rozvoj jsou zastoupena Zdravá města

V obnovené Radě vlády pro udržitelný rozvoj jsou zastoupena Zdravá města

Obnovená Rada vlády pro udržitelný rozvoj poprvé zasedala v minulém roce, poté co vláda schválila její rekonstrukci. Zdravá města mají zastoupení nejen přímo v Radě, ale NSZM společně se SMO také předsedá Výboru pro udržitelné municipality. Činnost Výboru je úzce svázána s realizací místní Agendy 21 ve městech, obcích a regionech a se speciální pracovní skupinou pro MA21. Rada byla zřízena v roce 2003 jako stálý poradní, iniciační a koordinační orgán vlády České republiky pro oblast udržitelného rozvoje a strategického řízení.

Rada ve své činnosti navrhuje opatření ke sladění dlouhodobých záměrů a cílů se střednědobými a krátkodobými cíli a programy v souladu s principy udržitelného rozvoje. Sleduje a vyhodnocuje globální jevy a rozvojové příležitosti a navrhuje včasné a odpovídající reakce státu na ně. Rada sleduje uplatnění principů udržitelného rozvoje při dosažení dynamické rovnováhy jeho složky ekonomické, sociální a environmentální.

V závěru roku proběhlo po pěti letech také Fórum udržitelného rozvoje. Úvodním projevem akci zahájil premiér Bohuslav Sobotka, který z titulu své funkce předsedá Radě vlády pro udržitelný rozvoj. Premiér ve svém projevu vyzdvihl výsledky nejpokročilejších Zdravých měst. Jako hlavní host Fóra vystoupil Simon Upton, ředitel Direktorátu OECD pro životní prostředí.

Více informací o činnosti Rady vlády pro udržitelný rozvoj naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů