Pátek, 29. března 2024

Bor u Skutče se brzy může zbavit shořelé skládky

Bor u Skutče se brzy může zbavit shořelé skládky

Obec Bor u Skutče na Chrudimsku má velkou šanci, že se brzy zbaví shořelé skládky pneumatik. Státní fond životního prostředí (SFŽP) patrně v řádu týdnů vypíše výzvu na odstraňování ekologických zátěží, které vznikly v nedávné době. ČTK to dnes řekl ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

"Půjde o speciální výzvu, v které by se obce s rozšířenou působností ucházely o dotace na sanaci nejkritičtějších objektů a skládek," řekl Geuss, který dnes navštívil Bor u Skutče a Brněnec.

Skládka v Boru shořela v roce 2011. Inspekce uložila prvnímu a druhému majiteli skládky, kteří však oba zkrachovali, několik pokut v celkové výši 1,45 milionu korun. Instituce peníze vymáhá.

Odstranění nejrizikovějších látek by se mohl dočkat i areál bývalé společnosti Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku. Vitka od roku 2009 neexistuje a její stoprocentní akcionář je v likvidaci. V případu Brněnce padly již dvě pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Demoliční firma, která měla areál sanovat, zkrachovala a pokuty nezaplatila. Devastace areálu pokračuje.

"Aktualizujeme seznam možných zátěží v republice, padají tam a budou padat trestní oznámení," upozornil Geuss.

Ministerstvo životního prostředí se společně s inspekcí snaží urychlit uvolnění finančních prostředků. Vedení ministerstva nyní musí schválit příslušnou část Operačního programu Životní prostředí. Dotační výzva, která by mola být připravena během několika týdnů, již pak bude plně v kompetenci SFŽP, upřesnil Geuss.

"Jen musíme rozlišit kritickou sanaci od celkové sanace. V Boru u Skutče se musí materiál urychleně odvést, aby nemohl znečistit podzemní vody nebo a by se nerozšířil popílek do ovzduší. Celková sanace by se pak hradila z jiných zdrojů," řekl Geuss.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů