Pátek, 29. března 2024

Květinové záhony v Brně

Květinové záhony v Brně

Trendem dnešní doby je do ulic sázet nejen trvalky, ale vysévat i letničky, které jednoduše dokáží oživit prostor v ulici, mohou být každoročně jinak barevné a zvelebují prostředí, ve kterém žijeme.

Jaké jsou podmínky pro založení takového záhonu? Ať už se jedná o trvalky nebo letničkový přímý výsev?

- Preferujeme lokality spíše již zrekonstruované, nehrozí zde tak velké riziko, že bude úsek rozkopán (samozřejmě mimořádným událostem se nevyhneme).

- Frekventovanější lokality, jsou více na očích, nerozmáhá se zde tolik vandalismus a neztrácí se rostliny. Například na ulici Hoblíkova ve čtverci nezbyla do jara ani jedna trvalka.

- Důležitá je příprava plochy. Pokud je na ploše starý travní drn, je třeba se ho zbavit (nejúčinnější je chemické odplevelení) a vyměnit substrát. I proto jsou naší volbou spíše nově opravené ulice, zde nemusíme používat herbicidy a většinou bývá v lokalitách i nově navezená zemina/ornice a ta bývá bohatší na živiny.

- Instalace zábran proti sešlapu a omezení pohybu psů. Navíc záhon ohraničují.

- Samotná výsadba trvalek (podzim/jaro) nebo letničkový přímý výsevu. Do roku 2014 jsme si letničky na přímý výsev míchali sami, v roce 2015 vyzkoušíme již namíchané směsi (více ploch-jednodušší manipulace-rychlejší). Poté následují zálivky ploch a odplevelovaní. U trvalek dochází k zapojení porostu po 2-3letech, záleží na lokalitě a volbě sortimentu. Letničky jsou náročnější na zálivku z počátku (než vzejdou), jinak se ze směsi vyselektují jen druhy lépe snášející sucho. Hlavně jsou velmi náročné na odplevelování. Ve směsi bývá až 16 druhů letniček a při vzcházení není jednoduché poznat, co je plevel a co letnička. K tomu jsou potřeba kvalifikovaní zaměstnanci. Po zahájení kvetení je odplevelování již minimální.

- A na závěr? Po sezóně letničky vytrhat, popřípadě je možno přikrýt záhon větvičkami jehličin. Trvalky se sestříhají, některé až na jaře, aby nenamrzly, a koloběh se na jaře znovu opakuje.

Na podzim roku 2013 jsme osázeli několik pásů v centru Brna pestrými trvalkami doplněnými okrasným česnekem. Podařilo se nám osázet frekventované pásy na ulici Veveří u parkoviště naproti Fakultě stavební VUT. Na tomto prostoru se v minulosti nacházel travnatý pás, keřový porost a nakonec vrstva štěrku. Důvodem byl především intenzivní sešlap lidí, kteří si tímto pásem zkracovali cestu hlavně na parkoviště. Sortiment trvalek byl vybrán takový, že od jara do podzimu na záhoně kvete nějaká jiná. Stejný pás rozkvetl i na ulici Kounicova, ve čtvercích na ulici Cihlářská a Anenská. Na ulici Schodová jsme jako podrost dřevin zvolili hortenzie.

Letničkový záhon Letničkový záhon

Letničky oživili prostor kolem Moravského náměstí a ulici Kounicovu, velice podařený byl pás podél Denisových sadů z Nových sadů. Na jaře zde rozkvetli cibuloviny - krokusy, přes léto a podzim zde zářily afrikány. Prostor pro výsadbu nepotřebuje zvlášť velkou péči, před výsevem je třeba vyměnit půdu v horizontu 10-15cm za obohacený substrát (kombinace organických hnojiv, řašeliny a hydroabsorbentů). Zálivka je velmi důležitá v době klíčení, poté byly záhony jen ručně odplevelovány. Ve výsevu najdeme hlavně afrikány/aksamitníky, měsíčky, cínie, krásnoočka a krásenky.

Letničkový záhon Letničkový záhon Letničkový záhon

Specifickým letničkovým záhonem je pás na Tyršově sadě. Letničky z přímého výsevu se na ploše nachází už od roku 2006, a každý rok je pás originální. V roce 2014 byli od jara do začátku léta v tomto záhonu dominantní chrpy. Poté nízké oranžové krásenky, krásnoočka, poté rozvíjely své květy afrikány, měsíčky. Rok 2014 se nesl především v oranžové barvě. A i když nebyl tak bohatý, jak v minulých letech, dosáhli jsme ozdravění záhonu, jelikož zde nepoužíváme žádné herbicidy.

Letničkový záhon Letničkový záhon Letničkový záhon

V roce 2015 chystáme oživit trvalkami a letničkami další brněnské ulice a to nejen v centru Brna, ale i v okrajových částech. Lokality a sortiment ještě není zcela závazný, ještě jednáme s městskými částmi a Brněnskými komunikacemi.

V Králově Poli na ulici Dobrovského, která prošla v roce 2013/2014 rozsáhlou rekonstrukcí, byly vysázeny nové stromy, které budou mít v podrostu trvalky v kombinaci s trávníkem. Jelikož se jedná o velký úsek, zhruba 3 500 m2, bude plocha realizována v několika postupných etapách.

V Židenicích je v plánu ulice Veleckého, kde budou také letničky z přímého výsevu.

ZDROJ: Veřejná zeleň města Brna

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů