Čtvrtek, 28. března 2024

Zločinecké skupiny často zneužívají ulovenou nosorožčí trofej jako zboží pro černý trh

Zločinecké skupiny často zneužívají ulovenou nosorožčí trofej jako zboží pro černý trh

O víkendu se v Ženevě pod patronací Sekretariátu CITES uskutečnilo jednání ministrů nebo jimi zvolených delegátů států zasažených nelegálním obchodem s nosorožčími rohy - České republiky, Mozambiku, Jihoafrické republiky a Vietnamu. Jako pozorovatelé se ministerského dialogu zúčastnili zástupci Číny, AMCEN (African Ministerial Conference on the Environmnent, UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) a INTERPOLu. Českou republiku reprezentoval ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss.

Přítomní zástupci se shodli, že ačkoli byla v jednotlivých státech doposud přijata řada užitečných opatření k potírání nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, objem pytláctví nosorožců a s tím souvisejícího nelegálního obchodu stále narůstá. Erik Geuss na jednání referoval o úspěšných případech odhalení zneužívání loveckých trofejí, které se stávají předmětem pro nelegální obchod s nosorožčími rohy, a o informační kampani pro veřejnost spojené s pálením nosorožčích rohů (Burn horns save rhinos). Ta se uskutečnila v září loňského roku v ZOO Dvůr Králové a měla celosvětový ohlas.

"Zločinecké skupiny zapojené do trestné činnosti často zneužívají ulovenou nosorožčí trofej jako zboží pro černý trh, což potvrdila dlouhodobá šetření v České republice i v jiných zemích. Nelegální obchod s nosorožčími rohy se netýká jen takzvaných konzumentských zemí, ale i tranzitní země jakou je Česká republika. Chtěl bych potvrdit, že budeme pokračovat ve svém úsilí v boji proti tomuto nezákonnému obchodu a účinně potírat tuto trestnou činnost ve spolupráci s dalšími klíčovými státy a partnery," řekl na jednání Geuss.

Expertní skupiny, jejíž jednání předcházelo ministerskému setkání, se za ČR účastnili zástupci Ministerstva životního prostředí, ČIŽP, Generálního ředitelství cel a Policejního prezidia ČR. Přijata na ní byla řada doporučení k zefektivnění boje s nelegálním obchodem s nosorožčími rohy, a to například opatření na zlepšení výměny informací mezi státy o záchytech nelegálních rohů nebo způsobech pašování rohů a řešení jednotlivých případů nelegálního obchodu s rohovinou. Zároveň státy přislíbily podpořit vzdělávání a spolupráci vyšetřovatelů i státních zástupců v této problematice a také zvyšovat povědomí o závažnosti kriminality spojené s nelegálním obchodem s nosorožčími rohy tak, aby sankce za ni byly účinné.

V návaznosti na ženevské zasedání je Česká republika připravena uzavřít s příslušnými zeměmi dohodu, v níž budou zakotvena příslušná doporučení a opatření ke zlepšení vzájemné spolupráce pro potlačení nelegálního obchodu s nosorožčími rohy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů