Čtvrtek, 25. dubna 2024

Parky a lesy Hradce Králové

Parky a lesy Hradce Králové

Jiráskovy sady

Jiráskovy sady jsou označovány za nejkrásnější park ve městě. Mají kouzelnou polohu na soutoku Labe a Orlice a jsou kombinací přírodního anglického parku a dokonale upravovaných ploch po vzoru francouzského zahradnictví. Původně vznikly jako důstojnický park. Najdete tu rozárium a alegorické sousoší soutoku Labe a Orlice od Josefa Škody z roku 1934. V parku je také umístěn dřevěný pravoslavný kostelík sv. Mikuláše, který původně pochází ze Zakarpatské Ukrajiny a byl sem převezen v první polovině 20. století. V areálu sadů se také nachází pozůstatky josefovské pevnosti - tzv. poterna (2 m vysoký tunel spojující centrální část sadů s rozáriem) a také zbytek střílnových kasemat. Je zde také Floristická škola, která byla původně restauračním pavilonem postaveným podle plánů J. Rejchla v roce 1933. Nedaleko hlavního vstupu stojí pomník z roku 1922 od B. Liznera, který připomíná Jiráskův román Bratrstvo. Malí návštěvníci mohou využít zdejšího dětského hřiště. Do Jiráskových sadů se dostanete buďto hlavní branou od zimního stadionu (z Komenského třídy), nebo postraní brankou od Sanderovy elektrárny.
Žižkovy sady
Jak už název napovídá, tomuto parku dominuje socha Jana Žižky z Trocnova z roku 1971. Rozkládá se pod tzv. severními terasami přímo pod historickým jádrem a má rozlohu 3,5 hektaru. Sady byly založeny už v letech 1905-1906 a vznikly na místě původního vojenského cvičiště. Dalším výrazným prvkem v parku je pak kruhová fontána v centrální části parku. Charakter parku se blíží francouzským zahradám a zvláště pečlivě upravované květinové plochy tento dojem umocňují. Na východním konci sadů je umístěna bronzová socha významného královéhradeckého činitele Jana Ladislava Pospíšila, který jak připomíná nápis na podstavci ,,osvobodil město z pout hradebních". Autorem pomníku je Josef Škoda a byl odhalen v roce 1933. Právě na tomto místě bylo v roce 1884 slavnostně zahájeno boření hradeb josefovské pevnosti.
Šimkovy sady
Nejrozsáhlejší královéhradecký park má rozlohu 18 hektarů a jeho návrh zpracoval J. Gočár v roce 1925. Je v anglickém stylu a je doplněn umělými jezírky. Jeho jižní hranici tvoří pozůstatek pevnostních šancí. Sady mají zajímavou historii, například v době krize byl tento park přirovnáván k pražské Hladové zdi, protože zde pracovali nezaměstnaní, aby získali nárok na finanční podporu. Jméno sadů se během historii několikrát změnilo a současný název připomíná Karla Šimka, který padl poblíž parku 9 dní před koncem 2. světové války, když ničil telefonní vedení pro německou posádku. Dnes je to příjemné místo k procházkám i k aktivnímu odpočinku.
Další zelená místa:
Sukovy sady
Poblíž hlavního nádraží se nachází příjemný kousek zeleně se sadovou úpravou.
Sady Vítězslava Nováka
Menší parková plocha se nachází na břehu řeky Orlice u Letního kina Širák.
Kubištovy sady
Příjemný parčík ohraničený Pospíšilovou třídou a ulicemi Hradební a Víta Nejedlého.
Parčík Pohádka
Původně zanedbaná zahrada budovy Univerzity Hradec Králové (Šafaříkova ulice) byla přebudována podle návrhů P. Součkové a F. Čurdy v roce 2001. Architekti využili původní vzrostlé stromy, které doplnili další parkovou výsadbou a vytvořili tak nevelkou (cca 4.000 m2) zelenou oázu mezi zástavbou, která slouží jako dětské hřiště a odpočinkový parčík.
Městské lesy
Město Hradec Králové získalo lesy už v roce 1307 darem od římského krále Albrechta. V průběhu staletí jejich rozlohu zvětšovalo a dnes již vlastní 3850 ha. Lesy města Hradec Králové jsou místem, kam je možné se vydat za aktivním odpočinkem i poznáním. Nabídka možností jak zde trávit volný čas je nepřeberná: pěší toulky, cyklistické trasy různé náročnosti, relaxace v sedle koně, běžecké trasy různých délek, zimní trasy pro běžkaře, planetární stezka, koupání, rybaření, houbaření, sáňkování, bruslení na zamrzlých rybnících nebo na in-linech po Hradečnici. V oblasti městských lesů najdete 150 km opravených lesních cest, malebné hájovny a klenuté mostky Stříbrného potoka, altány, lavičky a stolky, pro chvíle odpočinku. Mapa městských lesů je k dispozici v informačních centrech.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů