Čtvrtek, 28. března 2024

Pojďte s námi uklidit Česko!

Již za dva měsíce se uskuteční druhý ročník dobrovolnické úklidové akce s názvem Ukliďme Česko...

Pojďte s námi uklidit Česko!

Jejím cílem je zbavit česká města, vesnice a přírodu volně odhozeného nepořádku a černých skládek a zároveň upozornit na dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek.

Loňský první ročník této celorepublikové akce se shledal s velkým úspěchem, zúčastnilo se jej na 6 000 dobrovolníků, kteří na 280 místech České republiky sesbírali na 350 tun odpadu. Třešničkou na dortu bylo nejen pro organizátory ocenění v soutěži E.ON Energy Globe Award udělované projektům, které přispívají k šetření životního prostředí a úsporám energie.

Stejně jako loni, i letos se Ukliďme Česko může těšit z přízně Ministerstva životního prostředí, které bude opět patronem akce. Oproti prvnímu ročníku, ale dojde v roce 2015 k několika změnám. Tou nejzásadnější je změna termínu konání akce. K tomuto kroku vedly poměrně prozaické důvody: jak vyplynulo ze zkušeností z loňského roku a z reakcí dobrovolníků, v květnu je již naše příroda v plném květu a pohozené odpadky se ztrácí v bujném porostu a ani popáleniny od kopřiv dobrovolníkům na elánu nepřidají. Proto se Ukliďme Česko 2015 bude letos konat o měsíc dříve, v sobotu 18. 4. 2015.

Další novinkou je zavedení možnosti pořádání úklidů pod hlavičkou Ukliďme Česko i v alternativním termínu. Naším cílem je především umožnit uspořádání firemních a školních úklidů v běžné pracovní době či jako součást výuky.

Pro letošek chystáme také větší podporu místních organizátorů úklidových akcí, pro které zajistíme jak pytle na sběr odpadu (ty už si nebudou muset vyzvedávat, doručíme jim je přímo na místo úklidu), tak i rukavice pro všechny účastníky. Jako malou pozornost od nás organizátoři místních úklidů dostanou trička s logem akce.

I letos vyzýváme všechny, kterým naše akce připadá smysluplná a rádi by se na ní podíleli jako organizátoři místních úklidů, či jako dobrovolníci, aby se zaregistrovali na webových stránkách www.UklidmeCesko.cz, kde získají všechny potřebné informace o projektu.

Přidejte se! Bez Vás Česko neuklidíme!

Další materiály:

FCB stránka akce, kde najdete aktuální informace, videa, fotografie...
https://www.facebook.com/UklidmeCesko?ref=hl

Kontakt pro více informací:

Ing. Radek Janoušek
Tel.: +420 777 176 675
E-mail: info@uklidmecesko.cz

tým

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů