Pátek, 19. dubna 2024

Poslední stovka ekologických projektů může získat peníze z EU

Poslední stovka ekologických projektů může získat peníze z EU

Stovka ekologických projektů za tři čtvrtě miliardy korun by se mohla uskutečnit z evropských peněz, pokud je žadatelé stihnou zhotovit a proplatit do konce letošního roku. Jde o projekty, které mají například snížit riziko povodní a emise, revitalizovat rybníky, školní zahrady a dětská hřiště nebo přispět na zateplování škol a nemocnic. Ministerstvo životního prostředí o tom informovalo na webových stránkách.

Poslední projekty z končícího Operačního programu Životní prostředí 2007-2013, které patřily do takzvaného zásobníku, v úterý podepsal ministr Richard Brabec. Na webu ministerstva uvedl, že jsou to projekty, na něž v době jejich výzvy nezbyly peníze. Úřad žadatele ale upozornil, že by s přípravou neměli otálet. Do konce prosince musejí být hotové všechny práce, na něž se bude vztahovat podpora, a také musí být zhotovitelům proplaceny faktury.

Ministerstvo loni oznámilo, že výzvy pro nadcházející operační program spustí letos v březnu. Mezi prvními by mělo vyhlásit výzvy na systémy třídění, a to kvůli nové legislativě o nakládání s bioodpady.

MŽP plánuje z evropských peněz opět podporovat například čistírny odpadních vod, vodovody a kanalizace a protipovodňová opatření. V ochraně přírody a krajiny má dominovat péče o ohrožené druhy. Do prioritních os jsou zahrnuty i energetické úspory vzhledem českým závazkům na zateplování budov. Novinkou mají být "kotlíkové dotace" v domácnostech. Právě u nich se ale komisi nelíbil plán na výměny kotlů spalujících uhlí za nové kotle - ovšem rovněž na uhlí. MŽP se proto přiklonilo k různým kombinacím i na biomasu a plyn. Dotované z fondů EU by mohly být všechny druhy.

Šárka Mrázová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů