Úterý, 23. dubna 2024

Režim pro splouvání Teplé Vltavy se letos nezmění

Režim pro splouvání Teplé Vltavy se letos nezmění

Režim pro splouvání Teplé Vltavy v úseku šumavského národního parku zůstane letos stejný jako loni. Úsek mezi Soumarským mostem a Pěknou bude smět za ideálních podmínek zdolat maximálně 180 lodí za den. Sezona splouvání Teplé Vltavy začne opět 1. května. ČTK to dnes řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.
Pravidla, která jsou uvedena v návštěvním řádu šumavského parku, by se změnila patrně v případě, kdyby výzkum prokázal, že splouvání negativně ovlivňuje populaci perlorodky. "Pravidelně tento stav sledujeme. Další průzkum proběhne v jarních měsících," uvedl Dvořák.

Pokud bude hladiny Teplé Vltavy dosahovat 50 až 61 centimetrů, může každou hodinu vyrazit na řeku sedm plavidel a průvodce. Za den to dělá 63 lodí. V případě, že se hladina dostane nad 61 centimetrů, zvedne se hodinový limit na 20 plavidel. Zájemci o splouvání se budou moci dopředu zaregistrovat na webu šumavského parku.

Zákaz splouvání platí pro případ, že výška hladiny nedosáhne v Soumarském Mostě 50 centimetrů. V květnu budou moci turisté vyrazit na řeku jen o víkendu a o svátcích, od 1. června bude řeka splavná každý den.

Ještě v roce 2005 na úsek dlouhý zhruba 17 kilometrů vyrazilo 12.600 lodí. Šumavský národní park pak začal splouvání regulovat. Loni se na řeku dostalo 2632 plavidel, Teplá Vltava byla splavná ve 164 dnech. Z toho 113 dnů byla hladina mezi 51 a 61 centimetry a lodě museli doprovázet průvodci. Nad 61 centimetry byla hladina Vltavy měsíc a půl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů