Pátek, 29. března 2024

ČIŽP: Přerovská Precheza porušila podmínky při náběhu linky

ČIŽP: Přerovská Precheza porušila podmínky při náběhu linky

Chemická továrna Precheza porušila podle pracovníků České inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni v říjnu podmínky stanovené pro náběh linky na výrobu kyseliny sírové. Při tomto procesu unikl v Přerově do ovzduší oxid siřičitý. Únik látky vyburcoval k pohotovosti policisty, hasiče i pracovníky životního prostředí. Inspektoři se nyní chystají s Prechezou zahájit správní řízení, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Radka Burketová. Podle Prechezy byla výroba spuštěna podle stanových podmínek, avšak změnila se rozptylová situace v okolí chemičky.

"Česká inspekce životního prostředí šetření úniku oxidu siřičitého již dokončila. Uzavření protokolu o kontrole předpokládáme v následujícím týdnu. Poté poběží lhůta pro podání námitek," uvedla Burketová. Po vypořádání s případnými námitkami dají inspektoři podnět olomouckého krajskému úřadu a zahájí správní řízení o porušení podmínek integrovaného povolení.

"Nájezd výrobny probíhal v souladu se stanovenými podmínkami. V průběhu uvádění zařízení do provozu bohužel došlo ke změně rozptylové situace. K závěrům šetření se nemůžeme vyjádřit, neboť nám nejsou známy," sdělil ČTK personální ředitel Prechezy Tomáš Světnický.

Podle inspektorů oxid siřičitý unikl po technologické odstávce ve chvíli, kdy v továrně znovu rozjížděli výrobu. Podepsaly se na tom tehdejší klimatické podmínky, byla inverze, ale podle inspektorů s tím měli pracovníci společnosti počítat.

Na únik upozornila hasiče policie, koncentraci prý zaznamenala v ovzduší policejní hlídka. Výroba se právě rozjížděla po pravidelné odstávce. "Byla ale buď nepřesná předpověď počasí, nebo ji chybně vyhodnotili. V důsledku inverze se oxid siřičitý nerozpustil ve vyšších vrstvách, ale v přízemních vrstvách nad městem," řekl tehdy ČTK Pavel Juliš z přerovského magistrátu.

Limit pro výskyt oxidu siřičitého v ovzduší je 350 mikrogramů na metr krychlový. Podle údajů ČHMÚ se hodnoty mezi půlnocí a jednou hodinou ranní v noci na 29. října dostaly na 12.686 mikrogramů. Po několika hodinách spadly pod limit. Odborníci tehdy uvedli, že šlo o zcela neobvykle vysoké koncentrace.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů