Pátek, 29. března 2024

ABB: Přeměna odpadu na elektrickou energii nebo drahé kovy

ABB: Přeměna odpadu na elektrickou energii nebo drahé kovy

Portugalská spalovna odpadu Valorsul zpracovává odpad z Lisabonu a větší části západního Portugalska a vyrábí tak cennou elektrickou energii v množství, které by stačilo zásobit město se 150 000 obyvateli. Díky řešení regulovaného pohonu ABB klesla spotřeba energie spalovny o 9 mega-watthodin denně, což při dnešních cenách energií představuje roční úsporu 320 000 amerických dolarů.

V roce 2010 se společnosti ABB a Holcim Switzerland dohodly na instalaci nově vyvinutého systému ABB pro opětovně využití tepla a výrobu elektřiny v cementárně společnosti Holcim ve švýcarské obci Untervaz.Nejmodernější řešení ABB je postaveno na technologii ORC (Organic Rankine Cycle), která dokáže přeměnit výfukové plyny na čistou elektřinu. Protože se při provozu opětovně zužitkovává odpadní teplo, nemusí cementárna používat pro svůj chod žádná fosilní paliva. Provoz společnosti Holcim tudíž dokáže značně snížit vlastní náklady na energie a továrna může fungovat efektivněji.

Technologie společnosti ABB v oblasti automatizace a energetiky pomáhají kovozpracující společnosti Boliden vybudovat v severním Švédsku největší zařízení na recyklaci elektronického odpadu na světě. Opětovné získávání mědi a drahých kovů, např. zlata nebo stříbra, z elektronického odpadu vyžaduje pouze zlomek energie, která se spotřebuje při získávání kovů z rudy.

ZDROJ:http://new.abb.com/cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů