Čtvrtek, 28. března 2024

Jaderné elektrárny ve světě

Jaderné elektrárny ve světě

K 1. lednu 2015 bylo ve 30 státech světa podle statistik WNA (World Nuclear Association - Světová jaderná asociace) v provozu 437 jaderných reaktorů s celkovou instalovanou kapacitou 377 728 MWe. Ve výstavbě je jich 70 ve 14 zemích. Plánuje se výstavba 183 reaktorů. Celkem se ve světě předběžně uvažuje o vybudování dalších 311 reaktorů, jejichž instalovaný výkon by měl dosáhnout asi 340 000 MW.

Využití jádra hraje významnou roli i v EU - z jaderných elektráren zde pochází přibližně jedna třetina vyrobené elektřiny. V rámci celé Evropy se jaderné elektrárny staví v Bělorusku, Finsku, Francii, v Rusku a na Slovensku, výstavba se připravuje v Bulharsku, České republice, Finsku, Francii, Litvě, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Ukrajině a Spojeném království.

V průběhu posledních 15 let se výroba elektřiny v jaderných elektrárnách celosvětově zvýšila o více než 660 milionů kWh ročně. Příčinou je zejména výroba v nových zdrojích, rekonstrukce zdrojů současných, zvyšování výkonu a snižování poruchovosti. Novými metodami oprav, kontrol zařízení a lepší organizací práce se zkrátil také čas potřebný pro výměnu paliva - jaderné elektrárny tak mají kratší dobu odstávek na výměnu paliva. Dnešní jaderné elektrárny dosahují průměrné hodnoty využití celosvětově okolo 84 %. Ve vyjádření z hlediska hodin provozu v přepočtu na jmenovitý výkon ročně vykazují jaderné elektrárny 8 000 hodin za rok, zatímco uhelné pouze 7 000 a plynové ještě méně (z provozních i ekonomických důvodů). Větrné pak pouze 1 až 3 tisíce hodin ročně (a to nikoli podle přání dispečerů soustavy nebo odběratelů, ale v závislosti na počasí!).

V roce 2014 se mírně zvýšila globální kapacita výroby jaderné energie, protože ve světě začalo vyrábět elektrickou energii pět nových velkých jaderných reaktorů s celkovou kapacitou 4763 MW. Novými reaktory připojenými do elektrické sítě v roce 2014 byly Ning-te 2, Fu-čching 1 a Fang-ťia-šan 1 v Číně, reaktor elektrárny Atucha 2 v Argentině a Rostov 3 v Rusku. V průběhu roku 2014 byla zahájenavýstavba dalších tří jaderných bloků. Jedná se o druhý blok jaderné elektrárny Ostrovec v Bělorusku, třetí blok elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech a CAREM-25 v Argentině. Na konci roku 2014 skončil provoz jedné jaderné elektrárny, a to Vermont Yankee v USA, která skončila po 42 letech služby.

ZDROJ: ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů