Úterý, 16. dubna 2024

Evropská komise zamítla žádost Prahy o peníze na stavbu čistírny

Evropská komise zamítla žádost Prahy o peníze na stavbu čistírny

Evropská komise definitivně zamítla žádost Prahy o peníze na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Napsal to deník E15 s odvoláním na vyjádření pražské radní Jany Plamínkové (STAN). O dotace na přestavbu čistírny v minulosti Praha několikrát neúspěšně žádala. Příprava stavby začala totiž již v roce 2004 a provází ji mnoho problémů a sporů. Zkušební provoz má být zahájen v prosinci 2017.

Žádost odeslal loni v listopadu tehdejší náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Z evropských fondů chtělo vedení města získat minimálně 80 procent všech nákladů. Cena první fáze přestavby je zhruba 5,8 miliardy korun. "Nepodařilo se nám zlomit negativní obraz, který čistírna má. To už je finiš," citoval deník Plamínkovou. Ta uvedla, že se expertům projekt přestavby nelíbí.

Praha již zahájila přípravné práce, kdy nechala na ostrově například zbourat bývalý sklad, vrátnici nebo čerpací stanici. Nyní čeká na stavební povolení na stavbu samotné čistírny. Stavební povolení na přípravné práce již město má.

Přestavba čistírny vyjde v první fázi na 5,79 miliardy korun. Do zkušebního provozu, který potrvá rok, má být uvedena v prosinci 2017. Čistírnu musí město postavit kvůli předpisům EU. Pokud ji Praha nestihne do roku 2017 přestavět, hrozí jí sankce ze strany EU - pokuta až milion korun denně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů