Čtvrtek, 28. března 2024

Světový den divoké přírody připoměl nárůst kriminality při ilegálním obchodu s ohroženými druhy

Světový den divoké přírody připoměl nárůst kriminality při ilegálním obchodu s ohroženými druhy

Již druhým rokem je Organizací spojených národů připomínán 3. březen jako Světový den divoké přírody (World Wildlife Day). Jeho letošním tématem je boj s organizovaným zločinem při nelegálním obchodu s ohroženými druhy rostlin a živočichů.

Dnešní významný den pro mezinárodní ochranu přírody apeluje na celospolečenské vnímání závažnosti narůstajícího organizovaného zločinu při nelegálním obchodu s ohroženými druhy. Ten se v dnešní době dostává na úroveň dalších závažných typů kriminalit, jakými je mezinárodní obchod se zbraněmi či drogami.

I v České republice byla v nedávné minulosti zaznamenána řada významných případů nelegálního obchodu s exempláři ohrožených druhů, jako např. se slonovinou, nosorožčími rohy či tygřími kostmi. Ministerstvo životního prostředí proto věnuje této problematice zvýšenou pozornost (viz např. tento odkaz).

Ohrožené druhy rostlin a živočichů jsou na mezinárodní úrovni chráněny od roku 1973 Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Jejím prostřednictvím 180 zemí světa hájí v současnosti na 5000 druhů zvířat a kolem 29 000 taxonů rostlin před hrozbou vyhubení v přírodě pro nadměrné využívání při obchodování. Česká republika se k CITES připojila v roce 1992.

Více informací k úmluvě CITES najdete na: této internetové adrese.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů