Pátek, 29. března 2024

Jak na zdivočelé holuby?

Jak na zdivočelé holuby?

Co dělat s přemnoženými holuby na sídlišti, kteří znečišťují stavby, roznášejí choroby a parazity a celkově obtěžují.

Najít efektivní způsob snížení jejich stavu však není jednoduché. Shromáždili jsme tedy dostupné informace o této problematice, která trápí většinu velkých měst v ČR a zjišťovali, co vlastně může městská část proti přemnoženým holubům dělat.

Městské populace zdivočelých holubů jsou potomci holubů skalních (Columba livia), žijících v západní a jižní Evropě, severní Africe a přední Asii. Ještě před několika málo desetiletími byla jejich hejna neodmyslitelně spojena s českým venkovem, protože téměř v každém stavení byly holubníky. Dnes je jejich chov spíše výjimkou a holubi začali masově osídlovat města, kde nacházejí příznivé podmínky k obživě i hnízdění. Jeden hnízdící pár odchová ročně kolem 3-6 mláďat. Početnost pražské populace holubů byla v minulých letech odhadována na 140 000 kusů, početnost bratislavské na 35000-45000 kusů a brněnské na 30 000 kusů. Zajímavý je údaj, že v roce 1945 čítala populace zdivočelých holubů v Brně asi 200 kusů. Téměř 90 % městských holubů odlétá denně po rozednění na vzdálenost 15 a více km, aby se na skládkách a okolních polích nasytilo.

Holubi se vyskytují tam, kde mají příznivé podmínky k hnízdění, nocování a potravu. Protože např. v panelovém sídlišti v Novém Lískovci téměř nejsou půdy pod sedlovými střechami, nacházejí zde holubi vhodná místa k hnízdění především na balkonech, lodžiích a krytých římsách. Na podobných místech nacházejí také místa k nocování. Přestože holubi mohou denně za potravou nalétat desítky kilometrů, je pro ně i na našem sídlišti potrava dostupná. Bohužel, stále ještě mnoho lidí holuby krmí . Přesto, že se holubům někdy říká létající potkani, zbytky potravin v kontejnerových stáních pravděpodobně hlavním zdrojem potravy nebudou, protože holubi mají rádi otevřené prostory.

V námi shromážděných dokumentech jsou popisovány různé způsoby likvidace holubů. Zcela je zakázáno použití jedů nebo látek, které holubům brání v rozmnožování, protože tyto škodliviny v prostředí mohou ublížit i jiným živočichům nebo lidem. Odstřel holubů se v minulosti prováděl například v Praze, na velikost populace to nemělo žádný vliv. Podle metodického doporučení Státního zdravotního ústavu ČR z roku 1997 musí být zásah proti holubům souborem opatření, mezi která patří ochrana budov proti sedání a hnízdění, likvidace zdrojů potravy, likvidace hnízd a případně také regulace počtu holubů v exteriéru. Za jedinou povolenou metodu se považuje odchyt a usmrcení (udušení) holubů v atmosféře CO2. Tento zásah musí provádět osoba s příslušným oprávněním. Všechny dostupné materiály ale poukazují na to, že zásah musí být proveden najednou na velkém území, protože malou uprázdněnou lokalitu rychle (během několika měsíců) obsadí holubi z okolních částí města, takže poměrně drahý zásah absolutně ztratí efekt. Proto, aby byl zásah proti holubům úspěšný, musí být tedy proveden celý soubor opatření, z nichž pouze některá může udělat městská část.

Doporučený soubor opatření:

Monitoring počtu holubů a vyhledávání míst jejich nocležišť a hnízdišť (zajišťuje městská část)

Zabezpečení nepoužívaných lodžií proti vnikání holubů instalováním sítí, římsy a parapety nalepováním bodců a drátků (zajišťují vlastníci nemovitostí)

Pravidelná likvidace hnízd s vajíčky na balkonech,od nakladení se holoubě vylíhne za 14 dní, to je doba, ve které je nutné hnízdo zlikvidovat. (obyvatelé bytů, správci budov)

V žádném případě nekrmte holuby! Holubi mají nejraději potravu naházenou na zem, proto nevadí v zimě krmení ptáčků v krmítkách uzpůsobených tak, aby se do nich holubi nedostali.

Regulace počtu holubů v exteriéru se provádí zpravidla v zimě.

ZDROJ:MČ Brno - Nový Lískovec, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů