Čtvrtek, 25. dubna 2024

Míra elektrosmogu v posledních letech roste

Míra elektrosmogu v posledních letech roste

Produkce elektrosmogu - elektromagnetického záření o nízkých i vysokých frekvencích - dlouhodobě exponenciálně roste s rozšířením elektronických zařízení a rostoucím objemem bezdrátově přenesených dat. Intenzita elektrosmoguse zvyšuje tak rychle, že lze jen obtížně předvídat dopady jeho dlouhodobého vlivu na lidské zdraví.

Mezi hlavní zdroje elektromagnetického záření patří elektrické rozvody a spotřebiče v domě, ale také zdroje vysokých frekvencí jako například vysílače mobilního signálu nebo wifiroutery. Přestože elektrosmog není vidět, jeho intenzita se dá změřit přístroji, které zobrazují hodnoty elektromagnetického pole v různých frekvencích.

V roce 2008 byly v ČR paradoxně stanoveny nižší limity pro bezpečné působení elektromagnetických polí na člověka. Problémem může být různá míra elektrosmogu v prostředí, kterou lze bez měření v konkrétním místě jen těžko odhadnout. ,,Například z některých vysílačů mobilních operátorů se vlny nešíří rovnoměrně, ale směrově. Často se tak setkáváme s případy, kdy je hodnota elektrosmogu v bezprostřední blízkosti vysílače nižší, než ve vzdálenosti desítek metrů od stejného zdroje," upozorňuje Eduard Rovnaník, technický poradceProfibaustoffe CZ, který se problematikou elektrosmogu zabývá. ,,Navíc dochází k prolínání záření z více zdrojů, což může u citlivých lidí vyvolávat například narušení biorytmu. To má za následek mimo jiné poruchy spánku a zvýšenou náchylnost k depresím" dodal Rovnaník.

Jak se chránit? Vystavení se elektrosmogu a jeho účinkům se nelze v dnešní době zcela vyvarovat. Pokud například člověk pracuje denně v kanceláři a bydlí v panelovém bytě, kde mohou být až desítky aktivních wifi sítí, nemůže elekrosmog zcela eliminovat. Nejjednodušší a zároveň nejúčinnější je se před elektrosmogem chránit alespoň během spánku.Mezi nejběžnější ochranné systémypatří speciální omítky, které umí elektromagnetické záření účinně odstínit. Dají se aplikovat jak v interiérech jako omítková stěrka, tak i jako vrstva vnější fasády. ,,Interiérová aplikace je vhodná zejména v bytech, kde člověk nemůže ovlivnit složení fasády. Použití ochranného systému ProfiFaradayus snižuje podle měření intenzitu elektrosmogu až o 99 %," uvedl Rovnaník.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů