Sobota, 20. dubna 2024

Ve světových mořích bylo popsáno 228.450 živočišných druhů

Ve světových mořích bylo popsáno 228.450 živočišných druhů

Vědci loni popsali nových 1500 obyvatel světového oceánu, ale zároveň se utvrdili v přesvědčení, že většinu mořské fauny lidstvo ještě nezná. Podle vědecké zprávy publikované dnes v Oslu obývá světová moře 228.450 živočišných druhů, ale možná až dva miliony dalších ještě popsány nebyly.

Nově zjištěné druhy mořské fauny se centrálně evidují od roku 2008. Od té doby bylo identifikováno tisíc nových druhů ryb včetně 122 žraloků nebo rejnoků či nové barracudy ve Středozemním moři. Celkem je známo 18.000 druhů ryb. Některé ovšem podle vědců ale zmizí dřív, než je lidé stačí popsat, zejména vlivem znečištění životního prostředí nebo klimatických změn.

Při evidenci druhů, které se věnuje 200 vědců, dochází ale i k chybám, napsala agentura Reuters. Mnoho druhů bylo ze seznamu vyškrtnuto, když vědci zjistili, že se tam již z dřívějška nacházejí. Rekordmanem byl prý v tomto směru jistý mořský šnek, který měl 113 identických zápisů. První z nich pocházel z roku 1792.

Nové druhy vědci nacházejí nejčastěji v největších hloubkách či v okolí tropických korálových útesů. Slibný prý je Indický oceán, který je prozkoumán méně, než Atlantik či Pacifik.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů