Pátek, 19. dubna 2024

Čína chce v ulicích víc elektrických a hybridních vozidel

Čína chce v ulicích víc elektrických a hybridních vozidel

Čínské úřady plánují zvýšit ve veřejné dopravě počet vozidel s elektrickými, hybridními a dalšími alternativními pohonnými systémy. Ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že do roku 2020 hodlá dostat na silnice dalších 200.000 autobusů a 100.000 taxíků s alternativním pohonem.

Prodej vozidel s alternativním pohonem pro soukromou potřebu navíc v poslední době prudce roste, protože čínské úřady v rámci boje proti znečišťování životního prostředí poskytují daňové úlevy a další pobídky na nákup elektromobilů a hybridních automobilů.

Podle údajů Čínského sdružení výrobců automobilů (CAAM) se v prvních dvou měsících letošního roku prodalo 5996 elektromobilů. To představuje více než čtyřnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Prodej hybridních automobilů se více než zdvojnásobil na 6444 vozů.

Podíl elektromobilů na čínském automobilovém trhu nicméně zůstává velmi nízký. Elektromobily jsou výrazně dražší než srovnatelné vozy s benzinovým pohonem, jejich uživatelé se navíc potýkají s nedostatkem dobíjecích stanic a další infrastruktury, píše agentura AP.

"Není to snadná záležitost," upozornil jeden z analytiků šanghajské výzkumné společnosti Automotive Foresight. "Je to všechno ve výstavbě, ta však postupuje velmi pomalu," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů