Pátek, 29. března 2024

V Jihlavě bude mít nižší poplatek za odpad díky třídění 7659 lidí

V Jihlavě bude mít nižší poplatek za odpad díky třídění 7659 lidí

V padesátitisícové Jihlavě bude mít letos nižší poplatek za odpad díky lepšímu třídění 7659 lidí. Namísto 680 korun radnici zaplatí 615 korun, částka vybraná za letošek se kvůli tomu městu sníží skoro o půl milionu korun. Nový motivační program platí v tomto krajském městě od loňského července. Další domácnosti se do něj hlásí letos, řekla dnes novinářům Katarína Ruschková z městského odboru životního prostředí.

Motivační program je podle Ruschkové jedním z důvodů meziročního navýšení množství vytříděného komunálního odpadu o devět procent na loňských 36 procent. Pomohlo i to, že město začalo svážet bioodpad z částí Pávov a Zborná a umožnilo lépe třídit papír a plasty lidem žijícím v městské památkové rezervaci. Vloni každý obyvatel Jihlavy v průměru vyprodukoval 292 kilogramů odpadu. Vytříděno z něj bylo zhruba 100 kilogramů, větší část odpadků však i přes lepší třídění skončila na skládce.

V historické části města je málo místa na kontejnerová stání. Proto radnice nabídla popelnice na tříděný odpad lidem do jednotlivých domů. "Pro některé je to, že to mají daleko ke kontejneru, důvod, proč netřídit," podotkla Ruschková. Podmínky pro třídění se v centru zlepší i během letoška, protože tam město nechá postavit dvě podzemní stání na kontejnery.

V motivačním programu dosáhnou lidé na snížení ročního poplatku za odpad, pokud alespoň čtyřikrát za rok dovezou určité druhy odpadků do sběrného dvora. Požádat také mohou o snížení frekvence vývozu popelnic nebo o menší nádoby na tento směsný odpad. Podrobnosti k programu jsou na webových stránkách města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů