Pátek, 19. dubna 2024

Pozítří má svátek voda. Dnes se proto konalo tradiční setkání vodohospodářů

Pozítří má svátek voda. Dnes se proto konalo tradiční setkání vodohospodářů

,,Zásadní pro zachování dostatečných vodních zdrojů do budoucna tedy je, jak s těmito zdroji budeme nyní a v nejbližší době hospodařit," řekl ministr Brabec na slavnostním setkání vodohospodářů, které každoročně pořádá ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem zemědělství Svaz vodního hospodářství ČR (SVH ČR). Na této odborné konferenci, konané u příležitosti Světového dne vody s letošním mottem ,,Voda a udržitelný rozvoj", se dnes sešli představitelé vodohospodářských společností a podniků, státní správy, samosprávy, vědeckých institucí a vysokých škol.

,,Vzhledem k tomu, že většina českých významných toků odvádí vodu na území sousedních států, jsou hlavním zdrojem vody v České republice pro doplnění zásob povrchové a podzemní vody srážky dešťové a sněhové,"
komentoval situaci vodních zdrojů v ČR ministr Richard Brabec. Ve svém zahajovacím projevu zaměřeném na riziko povodní a sucha také zdůraznil, že ,,v případě, že se budou i nadále měnit hydrologické podmínky na našem území, lze předpokládat významné dopady na životní prostředí České republiky. Tomu, že scénáře změny klimatu nejsou jen virtuální hrozbou, nasvědčují již delší dobu častěji se opakující povodňové situace, zpravidla následované suchými obdobími i změna rozložení srážkové činnosti v průběhu roku. Zcela zřetelně se tento problém projevil při povodních v roce 2013 a následném výskytu sucha v roce 2014. Proto jsem velmi rád, že se nám podařilo s kolegou Marianem Jurečkou soustředit řadu odborníků z nejrůznějších oblastí, kteří se již mnoho let na různých pracovištích zabývají problematikou vodního generelu České republiky a hrozbě sucha. Díky intenzivní spolupráci v uplynulých měsících jsme společně připravili návrh koncepčního dokumentu, který chceme v nejbližší době předložit vládě. Tento materiál směřuje ke komplexnímu řešení problematiky výskytu a dopadů dlouhodobého sucha na území České republiky zejména posílením retenční schopnosti krajiny, zvýšením celkových zásob vody ve vodních zdrojích a racionálním hospodařením s vodou a s vodními zdroji."

Na setkání se diskutovalo o současných potížích vodního hospodářství z pohledu SVH ČR a hlavních problémech oboru vodovodů a kanalizací. Dále se účastníci seznámili s aktuálními informacemi o vodním hospodářství v působnosti rezortu Ministerstva zemědělství a s novinkami o Operačním programu Životní prostředí. Připravovaný nový OPŽP 2014-2020 má pro financování opatření pro lepší životní prostředí v oblasti vod alokovanou částku zhruba 21,4 mld. Kč. Mezi prvními výzvami, které jsme připraveni v něm vyhlásit, budou opatření zaměřená například na snížení množství vypouštěného znečištění do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů, zajištění dodávek pitné vody v odpovídající jakosti nebo na prevenci proti povodním. Na závěr dnešního slavnostního setkání byla předána cena za Hospodářskou stavbu roku 2015.

Světový den vody se od roku 1993 připomíná každoročně 22. března. Stanovila jej Organizace spojených národů s poukázáním na problémy spojené s vodou a důrazem na její nezbytnost pro život. Více se o něm dozvíte na www.unwater.org.

Přehled akcí pro veřejnost, které se letos konají u příležitosti Světového dne vody 2015, najdete na těchto internetových stránkách: www.nase-voda.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů