Pátek, 19. dubna 2024

Středočeský kraj chce zjistit původ zápachu v Nymburce

Středočeský kraj chce zjistit původ zápachu v Nymburce

Středočeský kraj plánuje měření látek v ovzduší v Nymburce, které má prokázat, odkud pochází zápach, jenž trápí obyvatele města. Podle některých Nymburčanů zřejmě vychází ze závodu Azos. Pokud by byly naměřeny hodnoty zdraví škodlivých nebo obtěžujících látek, mohl by kraj znovu otevřít řízení o integrovaném povolení, uvedl dnes na jednání se zástupci firmy, ministerstva životního prostředí, krajské hygienické stanice, města a dalšími zúčastněnými středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Firma Azos chce na zjištění původu zápachu spolupracovat.

Obyvatele Nymburka trápí silný zápach už více než rok, vzniklo kvůli tomu i sdružení Permanent, které se snaží na problém upozornit. V závodu Azos, který upravuje povrch kovových dílů hlavně pro automobilový průmysl, už bylo provedeno několik kontrol, žádná ale nezaznamenala překročení jakýchkoli limitů.

"Inicioval jsem vznik pracovní skupiny, která se sejde nejpozději do 14 dnů a závazně stanoví další postup. Svého zástupce zde bude mít i sdružení Permanent. Prvním krokem by mělo být vyloučení bezprostředního ohrožení zdraví obyvatel. Dále je třeba jednoznačně prokázat, zda nepříjemný zápach vychází skutečně z firmy Azos," řekl hejtman.

Někteří nymburští obyvatelé si kromě zápachu stěžují i na zdravotní obtíže. Město pro ně připravilo dotazník, pomocí kterého by se měl také lépe identifikovat zdroj zápachu.

"Vznik podobné pracovní skupiny jsme iniciovali sami už v prosinci 2014. Teď ji dává dohromady pan hejtman a my jsme pokaždé tvrdili, že chceme konstruktivně přispět k tomu, aby se už zjistilo, nebo definitivně vyvrátilo, zda je Azos skutečně příčinou zdraví škodlivého zápachu," řekl ČTK mediální zástupce firmy Azos Karel Samec. Ředitel firmy Azos Petr Šimák už dříve ČTK řekl, že firma v minulosti po dohodě s aktivisty učinila několik opatření nad rámec svých povinností za asi 1,5 milionu korun. Peníze na další měření nyní zajistí Středočeský kraj.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů