Pátek, 19. dubna 2024

V sobotu se některá města ponoří do tmy, bude Hodina Země

V sobotu se některá města ponoří do tmy, bude Hodina Země

Poslední březnovou sobotu se Česko připojí k celosvětovému happeningu Hodina Země (Earth Hour). Tak jako v dalších více než 160 zemích i v některých českých městech symbolicky zhasnou na hodinu světla na veřejném osvětlení, na památkách nebo firmách. Připojit se mohou i lidé doma. Hodina Země se uskuteční od 20:30 do 21:30 místního času. Má apelovat na politiky, aby věnovali větší pozornost ochraně životního prostředí a klimatu. ČTK to dnes sdělila Barbora Urbanová z Klimatické koalice Centra pro dopravu a energetiku, která sdružuje nestátní neziskové organizace, které se mimo jiné zabývají ochranou životního prostředí.

Vlna tmy se postupně "rozvine" po celé planetě, začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa. Do tmy se na celém světě ponoří přes 7000 měst. V ČR se k happeningu připojí například Ústí nad Labem, Kolín, Kutná Hora, Vyškov, Nepomuk a Praha.

Letos se happening pořádá pod heslem Zhasínáme fosilní energetiku. Má upozornit na to, že se na změně klimatu podílí především spalování fosilních paliv. Lidé mají podle pořadatelů možnost pomocí fotovzkazů vyzvat politiky, aby zajistili přechod Česka od zastaralé energetiky k čistým obnovitelným zdrojům.

Podle Urbanové nejde jen o šetření energií, ale o dlouhodobě udržitelné zdroje. "Je paradoxní, že v situaci, kdy vědci říkají, že emise skleníkových plynů musí postupně klesnout k nule, zvažuje Česko prolomení těžebních limitů," poznamenala.

V New Yorku, ve městě, které "nikdy nespí", loni potemněly například obří reklamní tabule na náměstí Times Square. Do "hry" se zapojily i tisíce obyvatel v centrálním Manhattanu, ale také další města na území Spojených států. V australském Sydney pohasla slavná budova opery a most přes místní přístav. Potemněl i nejvyšší, 118 pater vysoký, mrakodrap v Hongkongu a na hodinu se vypnulo i osvětlení památek v indickém hlavním městě Dillí, včetně známé Brány Indie. V Dubaji pohasla nejvyšší budova světa, dvousetpatrová Burdž Chalífa, stejně jako fontána u paty této budovy a nedaleké hotely a nákupní centra.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů