Sobota, 20. dubna 2024

Začíná vodácká sezona. Pracovníci Povodí připravili další zlepšení vybavenosti jezů, které jsou označované za nebezpečné

Začíná vodácká sezona. Pracovníci Povodí připravili další zlepšení vybavenosti jezů, které jsou označované za nebezpečné

Odemykáním většiny řek začne o tomto víkendu vodácká sezona. Na svoji letošní první cestu vyrazí například vodáci na Sázavě, Lužnici, horní Odře a Úhlavě. Pracovníci Povodí připravili se zástupci vodáků a Českým svazem kanoistů (ČSK) další zlepšení vybavenosti jezů, na nichž tyto státní podniky hospodaří a které jsou označované jako nebezpečné.Vybavení jezů konzultují zástupci Povodí i s Hasičským záchranným sborem, který nejčastěji tonoucí zachraňuje, a to nejen v případě vodáků.

Povodí zajišťují zejména osazování informačních výstražných tabulí a zabezpečovacích prvků, jako jsou výstupné žebříky, sklopné kruhy pro jištění záchranářů a vrhací záchranné kruhy pro laickou záchranu. Další opatření jsou nástupní a přenášecí místa pro vodáky, tedy schody a upravené zpevněné plochy, a rekonstrukcenebo budování nových vodáckých propustí. Tyto propusti byly postaveny například na jezech Jelení lávka v Českém Krumlově, buduje se na jezu v Černošicích a připravuje se třeba naSázavě a Nežárce.

,,Jen v rámci Povodí Vltavy šlo na zvýšení bezpečnosti v letech 2011 až 2013 zhruba 21 milionů korun, loni to bylo kolem 15 milionů.Na letošek a další roky plánujeme přibližně 28 milionů korun. Je třeba připomenout, že jezy jako vodní díla plní řadu vodohospodářských funkcí, nejsou primárně určeny ke splouvání. Jejich sjíždění je na vlastní nebezpečí, a proto by měl každý zodpovědně hodnotit stav případné překážky, velikost průtoku a další okolnosti," řekl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.

Povodí Labe na základě jednání se zástupci vodáků a ČSK do 15. 4. osadí 10 navržených jezů infotabulí se záchrannou házecí podkovou na laně pro laickou záchranu tonoucího.U vybraných 6 jezů, a to Zlíč a Viktorčin splav na Úpě, Janderov a Tuněchody na Chrudimce a Bakov a Kárané na Jizeře, instaluje do 30.6.další prvky, jako výstupní žebříky a vázací prvky pro sebezáchranu, případně záchranuHasičským záchranným sborem.

Jako pozitivní hodnotí spolupráci s vodáckými sdruženími, ČSK a Vodáckou školou záchrany i představitelé dalších Povodí. Dokončit migrační zprůchodnění jezu Černý Mlýn na Ohři, který označují vodáci jako nebezpečný, a také dolního jezu Loket letos plánuje Povodí Ohře.Po dokončení budou tyto jezy vybaveny kartáčovým rybím přechodem umožňující i bezpečné splutí pro vodáky.Opatření zvyšující bezpečnost na Ostravici ve Frýdku-Místku chce letos a příští rok vybudovat Povodí Odry. Náklady se přiblíží jednomu milionu korun.

Problémem jsou krádeže záchranných prvků. Aby mohly plnit svůj účel, musí být volně přístupné, a proto je nelze proti zlodějům zabezpečit.Necelý rok sloužily k záchraně tonoucích pěnové podkovy a lana například na nebezpečných jezech na Valašsku. Na nadcházející letní sezonu Povodí Moravy jezy znovu kompletně vybaví.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů