Sobota, 20. dubna 2024

Energetická unie: Úspěch závisí na všech hráčích energetického trhu

Energetická unie: Úspěch závisí na všech hráčích energetického trhu

Bezpečnost a spolehlivost dodávek včetně lepšího propojení a větší kapacity energetických sítí má Evropě zajistit ambiciózní projekt Energetická unie, který 25. února předložila Evropská komise a na svém zasedání ve dnech 19-20. března podpořily členské státy. O tom, co tento projekt přinese České republice, diskutovali v Evropském domě zástupci Evropské komise, Úřadu vlády ČR a podnikatelské sféry.

Diskuzi zahájil Jan Michal, vedoucí Zastoupení Evropské komise, v jejíchž prostorách debata probíhala. Na pozadí geopolitického vývoje v okolí Evropy je načasování Energetické unie zásadní. Jan Michal zdůraznil, že ,,zajištění dodávek energie, bez které se neobejde žádná domácnost a která je klíčovým zdrojem zejména pro ekonomiky s vysokým podílem průmyslu, jako je ta česká, je jednou ze strategických bezpečnostních i ekonomických potřeb celé EU."

Návrh na vytvoření Energetické unie předložila Evropská komise 25. února. ,,První reakce partnerů a členských států byla do značné míry pozitivní. Nyní se musíme posunout dále a implementovat jednotlivé kroky na evropské, národní a regionální úrovni. Komise spoléhá na podporu české vlády a její integrační úsilí v oblasti energetiky s cílem zajistit bezpečnou, cenově dostupnou a udržitelnou energii pro všechny Evropany. Úspěch závisí také na podpoře a zapojení soukromého sektoru napříč členskými státy", zdůraznil Marten Westrup z Generálního ředitelství pro energetiku Evropské komise.

,,České republice se do návrhu podařilo společně se zeměmi Visegrádské čtyřky prosadit posílení energetické infrastruktury - pro ČR je přitom naprosto zásadní robustní a stabilní elektrická přenosová soustava - a větší důraz položit na dostupné ceny energií pro domácnosti a průmysl s cílem zabránit energetické chudobě a podpořit konkurenceschopnost evropských firem", Jan Král z Úřadu vlády ČR

Jako velkou příležitost pro pozitivní změnu vnímá návrh Energetické unie i česká podnikatelská sféra. ,,Komplexnost návrhu Energetické unie představuje ojedinělou možnost vypořádat se s přetrvávajícími, reálnými problémy evropského energetického trhu. Pokud se členské státy a Komise nevzdají dosavadní praxe čistě utilitárních ad hoc řešení, čeká EU další desintegrace - nejen energetického - vnitřního trhu a promarněná dekáda", říká Jakub Vít ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Dle ČEZ je energetický trh v EU dostatečně otevřen. Problém spatřuje více v regulaci a nastavování dlouhodobých cílů na úrovni EU. ,,Co se cílů pro rok 2030 týče, je stěžejní, aby byly efektivně nastavené tak, aby nevedly k nárůstu spotřeby fosilních paliv, zejm. plynu. Důležitý je důraz na domácí výrobu a soběstačnost, což s sebou přináší elektrifikaci spotřeby omezení potřeby dovozu ropy a plynu pro dopravu a teplárenství", říká Jan Prášil z ČEZ, a.s.

Česká republika nyní čeká na Energetický zákon, který je v této chvíli projednáván v Poslanecké sněmovně. Návrh zákona například mění způsob platby poplatků za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zatímco dosud se platil podle spotřeby, nově by se měl určovat podle kapacity hlavního jističe. Návrh by měl rovněž usnadnit pravidla využití solárních elektráren pro osobní potřebu. Aby měla Energetická unie smysl, důraz musí být kladen na důsledné dodržování existujících pravidel a větší zodpovědnost za rozhodnutí v oblasti energetiky musí ležet na národní i přeshraniční úrovni, shodli se řečníci debaty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů