Úterý, 19. března 2024

MŽP dá 50 milionů na rozvoj pro obce v národních parcích

MŽP dá 50 milionů na rozvoj pro obce v národních parcích

Ministerstvo životního prostředí dnes otvírá dotační program pro obce a správy národních parků na podporu rozvoje infrastruktury, environmentálního vzdělávání, ekologické dopravy apod. Letos mají zájemci o dotaci k dispozici celkem 50 milionů Kč. Státní fond životního prostředí ČR bude žádosti s návrhy projektů přijímat poštou nebo přímo v podatelně až do 30. září do 14 hodin.

,,Rozvoj obcí v národních parcích, ať už se týká infrastruktury pro obyvatele či návštěvníky, ekologické výchovy nebo podpory ekologicky přátelské dopravy ad., považuji za klíčový pro rozvoj šetrného turismu a podporu zaměstnanosti v regionu. Důkazem toho je mimo jiné i tento program, který je přímo zaměřený na rozvoj obcí ležících na území národních parků. Program funguje už od roku 2010, ministerstvo do něj za tu dobu dalo už 180 milionů korun a v dnes otevřené výzvě nabízíme těmto obcím na jejich ekologické projekty dalších 50 milionů korun. S ohledem na proběhlá jednání ke spuštění letošní výzvy programu i se zástupci národních parků se dá očekávat, že zájem o dotaci bude velký, žadatelé by tedy s podáním žádosti neměli dlouho váhat," vysvětluje ministr Richard Brabec.

V minulosti byl v tomto programu určeném pro obce či správy národních parků díky dotaci téměř 1,5 milionu zajištěn např. provoz návštěvnického a informačního centra v Domě Českého Švýcarska. Obec Dolní Dvůr v Krkonošském národním parku zase získala podporu přes půl milionu korun na intenzifikaci ČOV ke stabilizaci procesu biologického čištění odpadních vod a zlepšení účinku jejich čištění. Šumavská obec Srní si za příspěvek téměř čtvrt milionu Kč nechala vysadit nové dřeviny a ošetřit ty staré podél pěší zóny a nové silnice. Správa NP Šumava díky téměř milionové dotaci zajistila programy pro veřejnost a návštěvníky spojené s 20. výročím založení parku.

V pořadí už 4. výzva programu se zaměřuje na projekty na podporu ekologicky přátelské infrastruktury a vybavenosti obcí, jež zahrnuje i úpravu zeleně ad., a to s cílem zajistit její ekosystémovou funkci a udržitelnost. ,,Dále se podpora týká projektů na zlepšení a podporu environmentálního vzdělávání a výchovy, která má za cíl zlepšit znalosti široké veřejnosti a žáků všech stupňů škol o přírodních hodnotách daného regionu v národním parku. Dotace je možné žádat i na podporu ekologicky příznivé dopravy v národních parcích, snížení tzv. světelného znečištění, kterým trpí ptactvo, nebo na zpracování dokumentů a studií pro územní plánování v obcích národních parků, zaměřených na zachování a ochranu krajinného rázu," vypočítává možnosti podpory ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žádosti spolu s návrhem projektu v tištěné i elektronické podobě na CD přijímá SFŽP ČR v podatelně nebo poštou. Příjem žádostí končí 30. září 2015 ve 14 hodin.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů