Čtvrtek, 28. března 2024

Bytové domy ušetří díky dotacím na opravy miliony

V Nové zelené úsporám je letos pro majitele pražských bytových domů půl miliardy. Peníze se zřejmě brzy vyčerpají.

Bytové domy ušetří díky dotacím na opravy miliony

Až desetimilionový příspěvek mohou dostat od státu na zateplení nebo energetické úspory vlastníci bytového domu v Praze. Počítá s tím program Nová zelená úsporám, který dnes vyhlásilo ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí.

Majitel rodinného domu může z programu získat až polovinu z celkových výdajů, maximální výše dotace je ale omezena na pět milionů korun na žadatele. V letošním roce je v Nové zelené úsporám k dispozici 1,1 miliardy korun - větší část z toho je určena na rodinné domy. Majitelé bytových domů v Praze se musí spokojit s půl miliardou korun. Odborníci ale odhadují, že tyto peníze brzy dojdou.

"Částka je pro rok 2015 velmi nízká, a proto doporučuji zájemcům připravovat žádosti již na jaře. Je dost možné, že po prázdninách budou peníze vyčerpané," říká spolumajitel společnosti EnergySim Petr Kotek. Tato firma lidem zpracovává energetické posudky, jež jsou nezbytnou součástí žádosti o dotace.

S Kotkem souhlasí i zástupce jednoho z největších bytových družstev v tuzemsku. "Mám obavu, že v programu bude k dispozici málo peněz," míní předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha Martin Kroh. Ten vlastníkům bytových domů radí, aby měli na daný objekt připravený alespoň projekt komplexních energeticky úsporných opatření.

Státní fond životního prostředí začne žádosti o dotace přijímat v polovině května. Někteří vlastníci bytových domů jsou nachystaní a čekají jen na vyhlášení podmínek Nové zelené úsporám. "My se budeme snažit přihlásit hned," říká zástupkyně bytového domu v Praze 4 Jolana Pražáková, která má ve společenství vlastníků jednotek na starost úvěr na rekonstrukci bytového domu s více než 50 byty. Nemovitost je podle ní de facto v původním stavu a náklady na její renovaci jsou spočítány na šest až osm milionů korun. "Plánujeme kompletní zateplení domu, výměnu oken a dveří," popisuje Pražáková.

Vlastníci jiného bytového domu v Praze-Bubenči ještě nemají energetický posudek. "Zaslechli jsme, že letos bude peněz relativně málo, takže možná nestihneme dát žádost včas. Každopádně počkáme na novou výzvu do příštího roku. Náš plán je stavět nejdříve v příštím roce," říká jeden z obyvatelů domu Michal Petera. Na domě z 50. let se podle něj rozpadá původní fasáda, a oprava je tedy nutná. "Když se rozhodneme zateplovat, budeme o dotaci žádat. Očekáváme, že se nám nějaké prostředky vrátí a budeme tak mít na další opravy," pokračuje Petera.

Dotace nově i na postupné rekonstrukce

Peníze na Novou zelenou úsporám stát získává z prodeje emisních povolenek. Majitelé rodinných domů mohou dostat příspěvek nejen na zateplení, ale také na výstavbu domu s velmi nízkou energetickou náročností. Včera ministerstvo představilo nové podmínky dotačního programu. Zatímco v předchozích dvou letech měli lidé nárok na státní podporu, jen pokud svůj dům rekonstruovali komplexně, letos na ni dosáhnou i ti, kteří se rozhodnou svůj dům renovovat postupně.

"Majitelé nemovitostí tento krok velmi ocení. Řada žadatelů z let minulých chtěla zateplit například pouze střechu nebo fasády, a program tyto dílčí rekonstrukce nepodporoval," říká Kotek z firmy EnergySim s tím, že o dotace na takzvané dílčí opatření očekává nejvyšší zájem. Podle něj je ale škoda, že dílčí opatření nepůjdou uznat zpětně, ale jen po 1. lednu 2015. Řada lidí nemá dostatek peněz na kompletní renovaci domu, a proto dosud o státní podporu nemohli žádat.

Vedle rekonstrukcí EnergySim očekává letos také velký zájem o dotace na solární systém či nové zdroje tepla na vytápění. Pokračovat bude i poptávka po výstavbě rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. "Zaregistrovali jsme velký zájem o dotace na výstavbu domů v pasivním standardu," říká Kotek. "Bohužel dotace bude oproti minulému roku pokrácena o 50 tisíc korun," dodal. Ještě loni mohli lidé od státu získat až 550 tisíc korun.

Klíčem je přesvědčit většinu

V bytových domech je podle Pražákové nejtěžší přesvědčit lidi, aby se na renovaci shodli. V jejím domě je řada lidí důchodového věku, kteří nemají peněz nazbyt. Budova ale rekonstrukci potřebuje, je energeticky naprosto nevyhovující a některé byty mají původní okna z 50. let.

"Dotační program nám tyto lidi pomáhá přesvědčit," říká Pražáková. Pro hovoří peníze od státu, zvýšení hodnoty nemovitosti a úspory energií. Vlastníci chtějí plánované renovace využít a prosazují i zbudování výtahu v pětipodlažním domě, na který se však státní dotace nevztahuje. "Můžeme teď trochu argumentovat tím, že velkou část výtahu nám zaplatí dotace," dodává Pražáková.

"Nastavené programy mají velký vliv na vůli a přístup společenství vlastníků jednotek a bytových domů k opravám," konstatuje předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha Martin Kroh. Vlastníci podle něj plánují celkové opravy i dílčí energetická vylepšení. "Prvními vlaštovkami jsou i investice do zateplování bytových domů , které již byly v minulosti zatepleny s využitím menší vrstvy izolantu," říká Kroh.

Sám doporučuje spíše komplexní přístup k opravám - zatížení obyvatel stavebními pracemi je sice větší, zato jednorázové. "Tento přístup v současné době podporuje i nebývale výhodná dostupnost úvěrů," doplňuje Kroh.

Dotace z Nové zelené úsporám budou zatím určeny jen na bytové domy v Praze. Mimopražští vlastníci bytovek mohou využít integrační regionální operační program. "Problém je v tom, že investoři nevědí, s čím mohou počítat," naráží brněnský projektant Michal Hučík na to, že není jasné, kdy bude operační program spuštěn. Hučík má dva zájemce o dotace na kompletní revitalizaci bytových domů v Brně. "Mají omezené finance, pokud nedosáhnou na dotace, bude mít rekonstrukce menší rozsah nebo se rozloží do etap," vysvětluje.

Nová zelená úsporám

Stát začal podporovat zateplení bytových a rodinných domů v roce 2009. Předloni dotace po několikaleté odmlce obnovil, ale nárok měli jen vlastníci rodinných domů. Letos budou moci o státní podporu na energeticky úsporné renovace opět žádat i vlastníci bytových domů, zatím však pouze v Praze.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů