Sobota, 20. dubna 2024

Česko z bioplastu a buněk

Česko z bioplastu a buněk

V miláně startuje testovací provoz české expozice na světové výstavě Expo. Veřejnosti se areál otevře v květnu. Na pavilonu, který v sobě snoubí umění s vědou, se podílela řada firem.

Z bazénu vykukuje několikametrová pestrobarevná socha, zepředu ťuhýk, zezadu automobil. A uvnitř toho bije bioplastové srdce vyrobené speciální technologií z použitého fritovacího oleje. "Je to magie uvnitř plastiky. Já jsem přejal filozofii výrobku, který z přírody pochází a zase se do ní vrací," vysvětluje výtvarník Lukáš Rittstein, který motorizovaného opeřence vyrobil.

Nestojí ani v aule Veletržního paláce, ani v pražské galerii Dox, ale pár kilometrů od severoitalského Milána. Rittsteinův výtvor je jedním z ústředních prvků českého pavilonu světové výstavy Expo, který se dnes zkušebně rozjede. Včera tam na inspekci zavítal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jím vedený úřad na prezentaci během 33. ročníku Expa vyčlenil více než čtvrt miliardy korun.

Poprvé se na ní ale finančně podílejí i soukromé firmy. Jako například pražská společnost Nafigate, která zpracovává právě fritovací oleje. Český bioplast vzniká lisováním buněk a obsahuje bakterie, které ho po čase zase beze zbytku rozloží, takže nezatíží životní prostředí, až doslouží třeba coby palubní deska automobilu nebo kelímek. První pilotní linku a továrnu teď Nafigate staví v Číně.

Kombinace umění a vědy se opakuje i v dalších exponátech. Nad schody k laboratoři, kde odborníci z ČVUT vytvořili kus českého lesa (a kde před květnovým otevřením pro veřejnost ještě zkusí vypěstovat houby), visí rozpohybovaná svítidla od Maxima Velčovského. Když jimi prochází vítr, připomínají pole s pšenicí a společně s obřím uměleckým re­liéfem odkazují na úspěch olomouckých vědců, kterým se jako prvním podařilo rozluštit DNA této plodiny. To souvisí s mottem celého Expa - nakrmit planetu.

Další plastiku od Rittsteina, v níž se nekonečně replikují pták, pes a kůň, zaplatila ivanovická Bioveta, která vyrábí vakcíny pro domácí a hospodářská zvířata.

Z 210 milionů, které dosud česká expozice spolykala, je 80 milionů od soukromníků. "Přímý kontakt je pořád nenahraditelný. Náš pavilon je v rámci dobré české tradice vtipný, chytrý a tvořivý, proto věřím, že pomůže ukázat potenciál Česka pro zahraniční návštěvníky," je spokojený ministr Zaorálek.

Společností, která má na starost většinu pavilonu, je vizovická Koma. Ta se specializuje na kontejnery, z nichž montuje rodinné domy či prodejny. Nebo také výstavní pavilony. Až v říjnu milánská show skončí, bude z "buněk" v Česku školka.

"Nahodíme všechny systémy, jestli vše svítí a funguje, a uvidíme, jestli to nevypadne," rozhlíží se po čisté, funkční stavbě generální komisař české expozice Jiří F. Potužník.

Co zatím budově chybí, je paradoxně voda, která se má stát ústředním motivem v odkazu na lázeňství a strategickou říční polohu země. A téct bude i další česká klasika. V dokončovaném baru u bazénu bude k dispozici plzeňské pivo a minerálka. "S drzostí sobě vlastní si dovolíme do Itálie přivézt i moravské bílé víno," dodává Potužník.


1,1 milionu m2

je celková plocha výstaviště, kde bude zhruba 140 expozic. Areál leží severně od Milána mezi městy Pero a Rho. Vzhled chystali švýcarští architekti, kteří stojí třeba za stadionem Ptačí hnízdo pro olympijské hry v Pekingu.

260 milionů Kč

je rozpočet české účasti na Expu, samotné náklady na pavilon, z něhož po skončení výstavy bude školka, jsou bezmála 70 milionů. Komisař české expozice Jiří František Potužník převzal v Itálii pozemek pro pavilon loni v červenci. Rozloha parcely je 1360 m2, zastavěná plocha je 540 m2.

33. Expo

se bude konat od 1. května do 31. října v italském Miláně. To hostilo světovou výstavu naposledy v roce 1906, kdy byla tématem doprava. První Expo se konalo roku 1851 v Londýně, to následující bude za pět let v Dubaji.

AUTOR: Kateřina Surmanová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Od naší zpravodajky z Itálie


Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů