Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vše aktuální a nové v odpadové legislativě

Vše aktuální a nové v odpadové legislativě

Dne 26. 3. 2015 se uskutečnil první ze série seminářů věnovaných zákonu č. 185/2011 Sb., o odpadech, jeho novelám, dopadům v praxi a dalším aktuálním tématům. Přednášky obsahují zkušenosti z tvorby legislativy i z její aplikace v praxi.
Obsah semináře

Seminář obsahuje podrobný výklad aktuálních změn legislativy, které přináší dvě poslední novely zákona o odpadech zákon č. 184/2014 Sb. a č. 229/2014 Sb. Druhá jmenovaná novela se týká širokého spektra původců odpadů, včetně obcí, ale také odpadových firem. Jedná se o novelu, která zavádí mimo jiné omezení skládkování v roce 2024, nebo povinnost třídění BRKO a kovů v obcích. V rámci semináře je velký prostor věnován také další aktuální novele, která je právě projednávána Poslaneckou sněmovnou, jako tisk č. 409 a je známá také jako infringementová novela. Tato novela zpřesňuje v zákoně transpozici rámcové směrnice o odpadech na základě připomínek Evropské komise a její platnost se předpokládá v průběhu tohoto roku. Novela má upravovat některé definice a působnost zákona (odpadní vody, sedimenty), pravidla pro ohlašování provozu zařízení, požadavky na plány odpadového hospodářství, specifikuje povinnost bezhotovostních plateb ve sběrnách, upravuje povinnosti při evidenci přepravy nebezpečných odpadů, apod.

Seminář se věnuje také chystaným legislativním změnám v oblasti ŽP ve vztahu k odpadům - tj. věcnému záměru zákona o odpadech a zákonu o výrobcích s ukončenou životností a dále praktickému pohledu na proběhlé novelizace odpadové legislativy a dopadům v praxi na původce odpadů a provozovatele zařízení pro nakládání s odpady.


Přednášející

Účastníky semináře svými prezentacemi provází dva přednášející, kteří se v problematice odpadového hospodářství a jeho legislativy dlouhodobě pohybují. Přednášejícími jsou zástupce Ministerstva životního prostření, právník odboru odpadů, Mgr. et. Mgr. Štěpán Jakl a výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Ing. Petr Havelka, dříve náměstek ústředního ředitele České inspekce životního prostředí a dlouhodobý ředitel odboru odpadového hospodářství na ředitelství ČIŽP.


Určeno pro

Seminář je určen jak podnikovým ekologům, původcům odpadů, obcím, firmám působícím v oblasti nakládání s odpady, tak pracovníkům orgánů veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství a dalším.


Další termíny

První termín semináře byl zcela naplněn. Pro ty, kteří se chtěli přihlásit a již nebyl prostor, jsou aktuálně vypsány další termíny. Seminář se bude opakovat dne 28. 4. 2015 od 9:00 - 15:30 hodin v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové a dne 14. 5. 2015 v Konferenční centru CITY - Pankrác v Praze. Více informací naleznete zde: www.uzitecneseminare.cz.

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů