Úterý, 16. dubna 2024

V Říčanech u Prahy otevřeli centrum pro výuku geologie

V Říčanech u Prahy otevřeli centrum pro výuku geologie

V Říčanech u Prahy dnes otevřeli centrum pro výuku geologie. Bude sloužit hlavně žákům a učitelům přírodních věd, přístup do něj ale bude mít i široká veřejnost. Geopark, jehož součástí je i geologická laboratoř, představuje horniny z celé země. Jednotlivá stanoviště jsou navíc osázena typickými rostlinami, takže připomínají botanickou zahradu. Otevření centra, které vzniklo na nádvoří základní školy na Masarykově náměstí, si nenechaly ujít davy lidí. Lákadlem byla akce hlavně pro maminky s dětmi.

"Rádi bychom tady předváděli to, co si člověk v běžném geoparku neprohlédne, protože tu máme řadu didaktických modelů, nejrůznější interaktivní prvky," řekl ČTK ředitel Muzea Říčany Jakub Halaš.

Model paleontologického naleziště například umožňuje hledat a odkrývat kosti dinosaurů či obrovské schránky hlavonožců. V jezírku je možné vyzkoušet rýžování zlata a pozorovat, jak vznikají delty řek. Podle starosty Vladimíra Kořena (Klidné město) budou děti v geoparku také poznávat drahokamy a dozví se třeba i to, že na českém území kdysi vybuchovaly sopky a byly supervulkány. "Žáci si mohou vyzkoušet také rozříznout, vyleštit a nabrousit kámen, který našli někde za školou," uvedl Halaš. Současné výukové programy jsou podle něj zaměřené na přírodu, historii a řemesla, od příštího školního roku k nim přibudou i kurzy věnované čistě geologii.

Jednotlivá zastavení ukazují rozmanitost krajiny. "Třeba tamhle se můžeme podívat na výchozy, které jsou podobné jako v Českém krasu. A co je další věc - všechna přírodní stanoviště máme osázena flórou, která je pro dané stanoviště typická. Takže tu můžeme vidět květenu Českého krasu, ale zároveň vápencovou květenu z Alp nebo z Karpat. Potom tady máme stínomilnou lesní vegetaci nebo mokřadní rostlinstvo," řekl Halaš.

Didaktické centrum geologie vzniklo díky celostátnímu projektu Vědou ke vzdělání, vzděláním k vědě, na který přispěla EU. Geopark byl pořízen za 1,25 milionu, město navíc za 1,8 milionu korun vybudovalo geologickou laboratoř. V té je umístěn polarizační mikroskop, což je podle Halaše přístroj, který obvykle bývá jen na vědeckých pracovištích. "Učitelé si tady ze svých vlastních vzorků mohou vyříznout preparát, dát ho pod mikroskop, promítat na velké televizi a dívat se, jak jednotlivé minerály krásně barevně světélkují," dodal Halaš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů