Čtvrtek, 28. března 2024

O pokračování stavby spalovny u Plzně rozhodne Středočeský kraj

O pokračování stavby spalovny u Plzně rozhodne Středočeský kraj

O stavebním povolení na spalovnu komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně, tedy o pokračování téměř hotové stavby za více než dvě miliardy korun, rozhodne středočeský krajský úřad. Nařídilo mu to ministerstvo pro místní rozvoj. Reagovalo tak na únorový verdikt Krajského soudu v Plzni, který na popud ekologických aktivistů zrušil účinnost stavebního povolení, které schválil krajský úřad v Plzni. Pokud Středočeši obnoví stavební povolení do 60 dnů, mohl by se zkušební provoz spalovny zahájit podle plánu ještě v prosinci. ČTK to řekl Tomáš Drápela, předseda představenstva a generální ředitel městské firmy Plzeňská teplárenská, která je investorem stavby.

"Ministerstvo minulý týden rozhodlo, že celý spis přejde na Krajský úřad Středočeského kraje, kde by měly ze zákona úředníci rozhodnout do 60 dnů, co s tím odvoláním bude dál," uvedl. Plzeňská teplárenská je přesvědčená, že je dokumentace v pořádku a stavební povolení opět nabude účinnosti. "Pak budeme pokračovat ve stavbě podle původního harmonogramu," řekl Drápela. Tento týden by měl plzeňský krajský úřad předat spis středočeským kolegům. Teplárna věří, že stavba bude počátkem července pokračovat. Pokud nenastanou další komplikace, tak bude podle Drápely možné zahájit zkušební provoz spalovny v plánovaném termínu.

"Objektivně je ale třeba říci, že čím dříve nám stavební povolení nabude účinnosti, tím dříve můžeme zase ten vlak nasadit na tu správnou kolej. Pokud to začneme odkonzervovávat za 1,5 roku, tak to bude za úplně jiných podmínek a za úplně jiné peníze, než když to budeme dělat za měsíc," uvedl Drápela. Investor spolu s generálním dodavatelem vypracovali projekt na konzervaci stavby, která se nyní provádí. Na stavbě je méně lidí než dříve, zajišťují jen bezpečnost a ochranu majetku.

Žaloba ekologických aktivistů tvrdí, že Krajský úřad v Plzni, který stavební povolení i územní rozhodnutí potvrdil, byl podjatý. Proti únorovému verdiktu soudu podali investor i krajský úřad kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Pokud se to zkomplikuje a nestačíme spalovnu aktivovat do konce roku, tak nám vzniknou stamilionové škody," uvedl Drápela počátkem března. Elektřina ze spalovny má totiž díky takzvaným zeleným bonusům dohodnuté vyšší výkupní ceny, které ale mohou podle zákona o podporovaných zdrojích získat jen zdroje uvedené do provozu do konce roku 2015. Ekonomika zařízení se zelenými bonusy počítá, stejně jako nízké poplatky za odpady pro Plzeňany. "Škodu, která by se velmi jednoduše vypočítala, by nám musel někdo zaplatit," dodal.

Stavební povolení, které vydal stavební úřad v Nýřanech, je podle Drápely stále platné, ale verdiktem soudu pozbyla jeho účinnost. "Nechápeme, proč jsme trestáni za něco, když jsme ani nebyli žalovanou stranou. Tou byl krajský úřad. To není žaloba proti spalovně nebo naší firmě kvůli tomu, že bychom něco zanedbali. To je o tom, že ti krajští úředníci jsou údajně podjatí," uvedl v březnu.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů