Úterý, 16. dubna 2024

Energeticky úsporný projekt se Národnímu divadlu vyplácí

Národní divadlo již osmýmrokem šetří milionykorun ročně za plyn,elektrickou energii a vodu díky realizaci řady úsporných opatření metodou energetických služeb se zárukou úspor...

Energeticky úsporný projekt se Národnímu divadlu vyplácí

Modernizace si vyžádala investici ve výši 75 mil. korun, ta je však splácena z úsporsmluvně garantovaných poskytovatelem, společností ENESA a.s. V loňském roce se počítalo s úsporou 10 mil. korun, podařilo se však ušetřit ještě o 700 tisíc korun více. Přispělo k tomu i propojení interního systému plánování uměleckého provozu (využití jevišť a zkušeben) s řízením vzduchotechniky.

Šetří elektřinu, plyn i vodu

Modernizace energetického hospodářství ND, která proběhla v roce 2007, umožnila snížit na energii o více než 50 %. Cílem nebylo pouze vyměnit zastaralou technologii, ale díky provázánía naladění celého technologického systému vytěžit z modernizace maximum úspor. Původně odpadní teplo nyní ohřívá užitkovou vodu. Chladící stroj dokáže pracovat jako tepelné čerpadlo, využívající vltavskou vodu pro ochlazování nebo naopak vytápění(podle počasí a potřeb uživatel), ale umí i automaticky přečerpat teplo z osluněných místností tam, kde je momentálně chladněji. Vydýchaný teplý vzduch z hlediště se používá k ohřevu přiváděného čerstvého vzduchu, jehož množství regulují čidla CO2 v sálech. Systém individuální regulace pak umožňuje nastavit osvětlení a teplotu v každé místnosti podle její okamžité obsazenosti a účelu, při zachování požadovaného tepelného komfortu.

Díky důslednému energetickému managementulze nastavit optimální provozní podmínky a přesto maximalizovat úspory. Veškerá data jsou nepřetržitě vyhodnocována a od poskytovatele průběžně přichází doporučení na další vylepšení systému. Jedním z nich je i na míru vytvořený softwarový nástroj Opereta.

Aplikace Opereta

Vzduchotechnické jednotky spotřebovávají v ND nezanedbatelnou část el. energie. Proto společnost ENESA vyvinula aplikaci Opereta, která modeluje provoz pro následujících 24 hodin v návaznosti na požadavkyuměleckých souborů zapsané vsystémuplánování využití jevišť a zkušeben,předpověď počasí a tepelnoucharakteristiku budov. Aplikace navíc využívá nasbíraná data ohistorickýchspotřebách a teplotách venkovního vzduchu, dále modeloslunění fasád a výpočet tepelných ztrát objektu a řadu dalších upřesňujících parametrů a předdefinovaných podmínek získaných úzkou spoluprací s technickou obsluhou Národního divadla.

Nasazením Operety se dosáhlo dalšíúsporyv rozmezí 4-7% z celkové spotřeby tepla. Doba provozu vzduchotechnických jednotek se díky Operetě zkrátila v průměru o 45%, což také výrazně přispělo ke sníženíspotřeby el. energie. Přínosem je i zjednodušení práce obsluhy dispečinku. Na základě dobrých výsledků byl systém aplikován ve Stavovském divadle a Anenském areálu ND. Náklady na realizaci byly pokryty z budoucích úspor energie, které má ND smluvně garantováno, což je základní princip energetických služeb se zárukou úspor.

EPC

Energetické služby se zárukou úspor (angl. Energy Performance Contracting, zkr. EPC) mají v České republice dvacetiletou tradici. Metodou EPC bylo realizováno již více než 190 projektů, což představuje téměř 900 objektů. Investice do modernizace činily 2, 5 mld. korun a přinesly úspory ve výši 2,4 mld. korun.

Energetické služby se zárukou jsou komplexní službou s cílem zajistit snížení nákladů na energii v objektu zákazníka. Zahrnují energetickou analýzu, návrh projektu, instalaci zařízení, pravidelnou údržbu, zaškolení obsluhy i financování projektu. Nedílnou součástí se stal energetický management. Výhodou metody EPC je, že poskytovatel má stejný cíl jako zákazník: uspořit co nejvíce energie. Pokud jsou skutečně dosažené úspory nižší než garantované, rozdíl doplatí poskytovatelenergetických služeb se zárukou úspor.

ND je nejčastěji zmiňovaným EPC projektem u nás. Získal řadu ocenění např. E.ONEnergy Globe Award 2010. V rámci resortu ministerstva kultury byla metoda EPC využitai ve Stavovském divadle, Anenském areálu ND a Státní opeře. Letos byl dokončen obdobný projekt také pro Českou filharmonii v budově Rudolfina.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů