Pátek, 19. dubna 2024

Na Kolínsku má vzniknout nové středisko pro odpady

Na Kolínsku má vzniknout nové středisko pro odpady

Ve Ždánicích na Kolínsku se připravuje stavba dopravního, skladovacího a třídicího střediska odpadů, kde by se měly skladovat také nebezpečné odpady. Větší areál, který by měl sloužit sloužit i pro úpravu nebo výkup odpadů, chce na okraji obce postavit firma Nykos, která ve Ždánicích měla dosud menší provozovnu. Podle starosty Ždánic Josefa Krupičky by byl nový areál pro obec přínosem, protože by v něm vznikla nová pracovní místa. Záměr nyní bude posuzovat Středočeský kraj z hlediska vlivu na životní prostředí.

Firma Nykos ve svém oznámení uvedla, že chce v novém areálu rozšířit své služby, současné zázemí podle ní nestačí uvedenému záměru. Pracovat by zde mělo 72 lidí, počítá se s dvousměnným provozem pět dní v týdnu. Součástí areálu má být například hala pro úpravu odpadů s linkami s lisem nebo drtičem odpadů a čerpací stanice pohonných hmot. Roční kapacita pro skladování nebezpečného odpadu bude 2000 tun.

"Je to naprosto mimo obec, je to v podstatě v technické části územního plánu. Ten nebezpečný odpad, který skladují, je odpad od lidí, nějaké akumulátory, plechovky od barev a takové věci, nic co by ohrožovalo," řekl ČTK starosta. V současné malé provozovně firma podle něj nemohla skladovat nebezpečné odpady. "Jsme rádi, že se stěhují do těch míst nahoru, která jsou naprosto mimo. Nyní jsou také za obcí, ale musí jezdit přes obec," dodal Krupička.

Nová úpravna odpadů má vzniknout také v Mladé Boleslavi. Sloužit měla už v těchto dnech, výstavba ale dosud nezačala. Investorem stavby je firma Compag, v níž má Mladá Boleslav téměř poloviční podíl. Město kvůli tomuto zdržení přišlo o dotaci 190 milionů korun. Podle dřívějších informací mladoboleslavské radnice město uvažovalo o soudním řízení s firmou Geosan Group, jež měla úpravnu postavit. Firma Geosan spor nekomentuje.

Anna Pindejová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů