Pátek, 29. března 2024

Vodáci a turisté vyčistili mezi Kynšperkem a Sokolovem řeku Ohři

Vodáci a turisté vyčistili mezi Kynšperkem a Sokolovem řeku Ohři

Stovky dobrovolníků vyrazily tuto sobotu v rámci akce Ukliďme Česko čistit řeku Ohři. Letos poprvé se k vodákům na raftech připojili i turisté, řekla ČTK Hana Červenková z půjčovny Dronte, která čištění Ohře organizuje. Koná se pravidelně před zahájením vodácké sezony, které je naplánované na příští víkend.

"Letos poprvé se k nám přidal svaz turistů. Ti, co plují na raftech nebo na lodích, museli chvílemi vystupovat na břeh, když tam něco uvidí. Takto jdou turisti po břehu proti proudu a vodáci tak nemusí pokaždé vystupovat z lodi," řekla ČTK Červenková.

Na Ohři a podél ní vyrazili dobrovolníci i přesto, že ráno byla teplota jen těsně nad bodem mrazu. Někteří dokonce z pátku na sobotu přespali v tábořišti ve stanech.

Vodácká tábořiště a půjčovny na horním toku Ohře se domlouvají na pravidelném úklidu řeky před sezonou. Dnes se čistil úsek z Kynšperka do Sokolova. Podobně se uklízí i úsek ze Sokolova do Lokte a z Lokte do Karlových Varů a dál až k Hubertusu.

Ohře patří mezi vodáky velmi vyhledávané řeky. Ročně se po ní sveze na lodích okolo 10.000 vodáků. Byly ale i roky, kdy to bylo dvakrát více. Podle Červenkové ale kromě českých vodáků na Ohři vyrážejí i Němci, Holanďané a v poslední době i Rusové nebo Arabové.

"Ohře je vyhledávaná proto, že má stabilní splavnost, i když je málo srážek, vody je na lodě vždy dostatek. Není tady také tak narváno, jako třeba na Vltavě," láká na Ohři Hana Červenková.

Pro půjčovny lodí jsou hlavními měsíci sezony červen, červenec a srpen. Největší nápor zažívá řeka okolo svátků Cyrila a Metoděje, kdy si lidé prodlouží volno na celý týden a vyrazí na vodu. Ti, kteří si naopak chtějí užít Ohři v klidu, vybírají začátek a konec sezony.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů