Pátek, 29. března 2024

Vědci z Brna zkoumají technologie na ukládání oxidu uhličitého

Vědci z Brna zkoumají technologie na ukládání oxidu uhličitého

Brněnská Masarykova univerzita shromažďuje data k technologiím na zachycování a ukládání oxidu uhličitého, které by mohly být v budoucnu strategické pro Českou republiku. Jde o technickou novinku, která by mohla snížit emise v ovzduší a zmírnit tak globální oteplování. Technologie jsou zatím využívány hlavně v USA a Norsku. Vědci ale předpokládají, že se postupně rozšíří do dalších zemí. ČTK to dnes řekl děkan přírodovědecké fakulty univerzity Jaromír Leichmann.

Oxid uhličitý vzniká ve velké míře především při provozu elektráren spalujících uhlí. Vědci se domnívají, že se stav ovzduší zhoršuje natolik, že působí globální oteplování. Proto v zahraničí vyvinuli technologii na zachycování a ukládání oxidu.

U velkých zdrojů znečištění, tedy u elektrárenských komínů technologie oxid zachytí. Tento plyn je následně stlačen do kapalného stavu a je uložen do vhodného geologického podloží, nejméně 900 metrů pod zem. Zůstává tam kapalný a nepůsobí podle nejnovějších zjištění žádnou zásadnější ekologickou zátěž.

Univerzita pracuje na projektu, jehož cílem je shromáždit k této technologii co nejvíce dat. Připravuje výstavy, diskuse a semináře, jejichž cílem pak bude k nim vytvořit celospolečenskou diskusi k tématu. Výstava technologii dnes začala ve vestibulu brněnské hvězdárny na Kraví Hoře. Potrvá až do 27. dubna.

"Společnost musí o této technologii vědět, a to lze jen na základě získaných dat, které shromáždíme. Bude pak na politické reprezentaci země, zda jednou rozhodne vydat se touto cestou a technologii využít," řekl ČTK politolog a děkan fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Břetislav Dančák.

Projekt univerzity přijde na devět milionů korun, přičemž sedm milionů hradí tzv. norské fondy a zbytek stát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů