Čtvrtek, 28. března 2024

Cena emisních povolenek do konce roku poroste

Cena emisních povolenek do konce roku poroste

Predikci vývoje cen emisních povolenek do konce roku 2015 představila dnes na konferenci Dny teplárenství a energetiky v Hradci Králové Pavlína Novotná, obchodní ředitelka pro emise společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami.

Cenu emisních povolenek aktuálně ovlivňují politická jednání, zejména termín spuštění Tržní stabilizační rezervy. Povolenky, kterých je v systému emisního obchodování nadbytek, by měly v budoucnu mířit právě do této rezervy. V březnu přijaly členské státy EU kompromis - spuštění Tržní stabilizační rezervy v roce 2021 a přesun backloadovaných povolenek do rezervy v roce 2018. Ohledně termínu vzniku Tržní stabilizační rezervy mezi členskými zeměmi nepanovala shoda. Proaktivní státy v čele s Německem a Velkou Británií měly zájem o vznik již od roku 2017, naopak Rumunsko, Finsko nebo Polsko jsou proti a požadují vznik až od roku 2021. Ke změně ještě může dojít během dalších zasedání, která jsou plánována na duben a květen.

,,Následující měsíce bude skoro jistě doprovázet vysoká volatilita. Očekáváme, že trh nabídne přijatelné ceny jak pro deficitní podniky, které nakupují povolenky, tak i pro přebytkové, které povolenky prodávají. Současná cena je okolo 7 eur. V našem průměrném scénáři však počítáme s tím, že ceny povolenek budou na konci roku atakovat hranici 10 eur, jak jsme předpokládali již počátkem tohoto roku," uvedla Pavlína Novotná, obchodní ředitelka Virtuse Energy pro emise.

Virtuse Energy odhaduje, že v případě schválení startu Tržní stabilizační rezervy v roce 2019 bude trh schopen dosáhnout vyšší předpokládané hodnoty. Pro start v roce 2021 stanovuje Virtuse Energy vrchol o euro níž. Návrat ceny do normálu by znamenal pokles k dolní hranici trendového kanálu, tedy na úroveň kolem 7,20 eur pro variantu 2021, pro rok 2019 hodnotu 8 eur. Pokud se trialog do června nedohodne na scénáři, dá se během letních měsíců předpokládat výprodej povolenek s poklesem ceny pod 6 eur. Koncem roku bude cena již stoupat.

Členské státy budou podle Virtuse Energy během dalšího jednání v COREPERu hlasovat o návrhu, který počítá s implementací v roce 2021. ,,Nyní existují tři scénáře, jejichž pravděpodobnost je srovnatelná. První dva předpokládají, že do konce června dojde k odsouhlasení reformy EU ETS v trialogu mezi Evropskou Komisí, Radou a Parlamentem. První scénář počítá se startem Tržní stabilizační rezervy v roce 2019, druhý v roce 2021. Třetí scénář počítá s tím, že k dohodě nedojde. To by mělo za důsledek propad ceny až na 6 eur během letních měsíců," dodala Pavlína Novotná.

Nadcházející politické události:

27. - 30. 4. Plenární čtení v EP

29. 4. Jednání COREPER

5. 5. Druhé jednání v trialogu

4. - 7. 5. Jednání v ENVI výboru

18. - 21. 5. Plenární čtení

26. 5. Třetí jednání v trialogu

Evropská unie zavedla v roce 2005 systém obchodu s povolenkami, kdy se mezi členské státy rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Po jejich překročení se musí povolenky kupovat. Dražší cena povolenek zvyšuje cenu tzv. silové elektřiny. Nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Např. uhelné elektrárny mají díky levným povolenkám méně nákladný provoz. Rezerva má navázat na takzvaný backloading, který byl v Evropě spuštěn vloni právě kvůli přebytku povolenek a jejich klesajícím cenám. Během tří let mají být jeho prostřednictvím postupně staženy povolenky na 900 milionů tun emisí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů