Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ptačí park se mění v ptačí ráj

Ptačí park se mění v ptačí ráj

. Ptačí park Josefovské louky, rezervace, kde Česká společnost ornitologická obnovuje bohatou mokřadní krajinu, překypuje životem. Řízené zavlažování funguje a z dříve nezajímavé tuctové krajiny se stává přírodní ráj lákající nejen ptáky, ale i jejich pozorovatele.

Na Josefovské louky se slétávají desítky druhů ptáků, z nichž některé jsme tu nikdy předtím neviděli. Jarní vydatná řízená závlaha sem přilákala i takové druhy jako bizardní kachnu lžičáka pestrého, největšího krasavce mezi bahňáky jespáka bojovného nebo nohatého vodouše tmavého. Počet druhů ptačího parku se tak rozrůstá na 154 druhy.

Má to smysl

Ponechání kousku přírody na několik měsíců v roce vodnímu živlu přináší zázraky. Přes některé nedůvěřivé postoje místních hospodářů louky zůstávají loukami, které bude možné na začátku léta posekat. Zamokřené však navíc dají život ptákům a všem dalším složkám přírody.

,,Trvale zde máme bekasiny, poprvé zahnízdil ledňáček, opět se na tahu zastavili jeřábi a denně se mění složení táhnoucích bahňáků," vypočítává správce rezervace Břeněk Michálek. ,,Největším letošním úspěchem by bylo zahnízdění čírek modrých, menších vzácných lučních kachniček, které se na Josefovských loukách zdržují a hnízdění vypadá velice nadějně. Josefovské louky se stávají lokalitou celostátního významu."

Nevstupovat nebo respektovat?

Ptačí park není lidem uzavřen, ornitologové ale od návštěvníků očekávají, že se budou k přírodě chovat ohleduplně. To bohužel neplatí pro některé motorkáře, kteří se na svých silných strojích prohánějí i v nejcitlivějších částech parku.

,,Motorkáře se nám nepovedlo přesvědčit, z našich snah o rozumnou domluvu si nic nedělají. Ve spolupráci s Městem Jaroměří jsme tedy bohužel museli zavést zákaz vjezdu na Josefovské louky," vysvětluje Michálek. ,,Návštěvníky se zájmem o přírodu a ochotou ji respektovat ale stále vítáme. Pěší vstup, jízda na kole ani na koni omezeny nejsou, v době hnízdění doporučujeme procházku po valu Nové Metuje v severní části parku."

Zájemci o organizovanou návštěvu s průvodcem jsou zváni v sobotu 2. května od 8 hodin na Vítání ptačího zpěvu.

Kontakt

Břeněk Michálek, michalek@birdlife.cz, 734 226 037

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů