Pátek, 19. dubna 2024

Nakládání s podzemními vodami a hydrologický posudek

Nakládání s podzemními vodami a hydrologický posudek

Prodloužení doby platnosti povolení k nakládání s podzemními vodami a hydrologický posudek.

Otázka

Je třeba k žádosti o změnu povolení k nakládání s podzemními vodami spočívající v prodloužení doby platnosti povolení předložit hydrologický posudek?

Odpověď

Podle § 9 odst. 1 vodního zákona je vyjádření osoby s odbornou způsobilostí (hydrogeologa) podkladem k vydání povolení k nakládání s podzemními vodami, pokud vodoprávní úřad ve výjimečných případech nerozhodne jinak. Je tedy na posouzení vodoprávního úřadu, zda bude předložení vyjádření při povolování prodloužení doby platnosti vyžadovat nebo dojde k závěru, že je s místními podmínkami a ,,stavem věci" dostatečně obeznámen, a předložení vyjádření není nezbytné. V tomto ohledu lze podat na příslušný vodoprávní úřad žádost o (nezávazné) vyjádření podle § 18 vodního zákona a získat tak předběžnou informaci, zda bude v konkrétním případě (správním řízení) posudek vyžadován.

Při změně povolení spočívající v pouhém prodloužení doby platnosti lze předpokládat, že vyjádření hydrogeologa podle § 9 odst. 1 vodního zákona vodoprávním úřadem vyžadováno nebude, nemusí to být nicméně vzhledem k okolnostem případu, například významnému navýšení odběrů podzemních vod v lokalitě, pravidlem.

Zároveň je třeba upozornit na ustanovení § 38 odst. 7 vodního zákona, podle kterého povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních ,,lze povolit" pouze na základě vyjádření osoby s odbornou způsobilostí. K žádosti o ,,nové" povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních je tedy předložení vyjádření hydrogeologa vyžadováno vždy. Ohledně změny tohoto povolení platí obdobně § 9 odst. 1 vodního zákona (viz výše), předložení vyjádření tedy nemusí být obligatorní.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů