Sobota, 20. dubna 2024

Brno se chystá na nákup tří minibusů na elektřinu za 27 milionů

Brno se chystá na nákup tří minibusů na elektřinu za 27 milionů

Brněnský dopravní podnik chystá premiérový nákup tří minibusů na elektřinu. Na koupi i na provoz získal dotaci z projektu EU Civitas. Nejpozději by se měla nová vozidla v Brně objevit v roce 2017 a budou jezdit buď na plánované nové lince, která spojí Českou, hrad Špilberk a vilu Tugendhat, nebo na lince 81, řekla ČTK mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Dopravní podnik v minulosti testoval pět různých elektrobusů, naposled loni na jaře. Žádný však plně nevyhovoval požadavkům. Nyní se bude snažit najít ideální řešení u výrobců. Klíčový je dojezd a také možnost průběžného dobíjení z troleje při stání na konečné. Tomuto systému vyhovoval autobus Siemens-Rampini, který si Brno půjčilo před dvěma lety z Vídně.

"Elektrobusy by měly obsluhovat hlavně střed, případně širší střed města. Linka do vily Tugendhat by měla fungovat jako turistická, ale i pro běžnou dopravní obslužnost," uvedla Hailichová.

Autobusy, které budou jezdit na ekologický pohon, začal pořizovat dopravní podnik už loni, kdy koupil prvních 12 vozů na zemní plyn, letos jich postupně nakupuje dalších 88. Také letos odebere 30 nových trolejbusů, které nahradí především posilové spoje na linkách 25 a 26, kde dosud musí jezdit autobusy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů