Sobota, 20. dubna 2024

Palivo z potopené lodi se blíží k plážím na Kanárských ostrovech

Palivo z potopené lodi se blíží k plážím na Kanárských ostrovech

Palivo uniklé z ruské rybářské lodi, která se v polovině dubna potopila nedaleko ostrova Gran Canaria, už se dostalo k pevnině a ohrožuje pláže i živočichy. Uvedla to místní vláda. Dekontaminační týmy již odstranily 200 kilogramů paliva z pláží Veneguera, Mogán a La Aldea na ostrově Gran Canaria, ropné skvrny se ale přiblížily i k ostrovům Tenerife a La Gomera.

Ruský člun Oleg Nejdanov se potopil 15. dubna poté, co na něm v přístavu Las Palmas na ostrově Gran Canaria vypukl požár. Aby se od něj nevznítila další plavidla, nechaly jej španělské úřady odvléct na moře. Vrak teď leží na dně v hloubce 2700 metrů asi 25 kilometrů od Gran Canarie. Uniklo z něj zatím přes 1500 tun paliva.
Úřady situaci monitorují pomocí vrtulníků a bezpilotních snímkovacích letounů. Organizace ochránců životního prostředí Greenpeace, která už minulý týden odhadla, že ropné látky pokryly plochu o rozloze více než 100 kilometrů čtverečních, varovala, že situace se bude zhoršovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů