Pátek, 29. března 2024

Babišova konkurence dělá bionaftu z tuku mrtvých zvířat

Pokud se uvnitř továrny Oleo Chemical na okraji Liberce zdržíte déle než 10 minut, nesnesitelným zápachem vám načichne vše.

Babišova konkurence dělá bionaftu z tuku mrtvých zvířat

Boty, oblečení i vlasy. Uvnitř se děje něco, na čem se neshodnou ani akademici z vysokých škol a kvůli čemu se hádá vláda s opozicí. Jsou to vlastně jen složité chemické procesy jako kyselá rafinace, esterifikace nebo destilace. A také samozřejmě lukrativní byznys.

Na začátku je živočišný tuk z mrtvých zvířat dovezený z kafilerií, na konci hotový výrobek známý jako bionafta. Spor profesorů i politiků se vede o to, jestli v tomto případě jde o pokročilé biopalivo druhé generace. Tedy něco, na co by se měla vztahovat významná podpora státu - daňové zvýhodnění a zajištění odbytu díky povinnému přimíchávání do benzinu a nafty.

Profesor Josef Pašek z pražské Vysoké školy chemicko-technologické liberecké firmě jednoznačně fandí, zatímco třeba jeho kolega ze školy, docent Josef Blažek, o efektivním způsobu výroby ve velkém zatím spíš pochybuje.

První generace znamená výrobu z potravinových plodin, u nás hlavně z řepky, od čehož se v Evropě ustupuje. Druhá generace biopaliv se má dělat z odpadu, čímž se myslí hlavně dřevní štěpka nebo sláma.

"Tuky z kafilerií považujeme za odpad, stejně jako naši zákazníci po celé západní Evropě. Naše technologie je náročnější, než když to děláte z řepkového oleje. Ale dokážeme být efektivní, výrobní proces neustále vylaďujeme a vylepšujeme," říká v liberecké laboratoři výrobní ředitel Radomír Kučera.

Firma Oleo Chemical je teď ostře sledovaná státem. Je navíc konkurencí společnosti Agrofert ministra financí Andreje Babiše, který je v Česku dnes dominantním výrobcem biopaliv první generace. Jde o Babišův dosud největší střet zájmů, neboť sněmovna zrovna projednává návrh na prodloužení podpory biopaliv. Jenže pouze těch z potravinových plodin.

Právě to kritizuje opozice: Babiš podle ní zvýhodňuje pouze výrobu, na niž má jeho Agrofert vybudované továrny. Stát tím navíc ani nemotivuje firmy k investicím do nových, efektivnějších technologií.

Vlivný muž hnutí ANO - šéf poslanecké frakce a bývalý manažer Agrofertu Jaroslav Faltýnek - odráží útoky zpochybňováním společnosti Oleo Chemical. Upozorňuje na její špatnou image a policejní vyšetřování. Kvůli údajnému krácení daní a vyvádění peněz z Olea čelí obvinění podnikatel Ivo Rittig.

Faltýnek navíc zpochybňuje suroviny, ze kterých biopalivo vyrábí. "Používají vyjetý olej," prohlašuje rád.

Právě to je největší slabina debaty o moderních biopalivech v Česku - vždy je možné ji poměrně brzy utnout zpochybněním firmy Oleo Chemical jako jediného výrobce v zemi.

Jejími hlavními majiteli jsou Kamil Jirounek a Michal Urbánek, kteří chtěli lukrativní byznys s biopalivem rozjet. Neměli peníze, na investici do liberecké továrny jim proto půjčili majitelé sanitárního gigantu Ravak, podnikatelé Jiří Kreysa a Jindřich Vařeka, za což získali podíly.

Dnes mezi sebou majitelé vedou válku, obviňují se z tunelování a nepřátelského převzetí.

Aby výroba v Liberci nezanikla, rozhádaný Oleo Chemical se spoustou vlastních problémů raději továrnu pronajal společnosti Temperatior. Také ta čelí velkému tlaku ze strany státu, a to od institucí podléhajících přímo Babišovu ministerstvu financí.

"Za poslední rok rapidně přibylo neustálých kontrol z finančního úřadu a celní správy," říká generální ředitel Temperatioru Michal Fišer.

Navíc státní firma Čepro vyřadila Temperatior ze svých dodavatelů. S tím, že její bionafta z tuku mrtvých zvířat v mrazech tuhne.

"Myslím, že česká technická norma byla záměrně nastavena tak, aby naše bionafta, kterou vyvážíme do Itálie, Francie, Nizozemska, Belgie nebo Velké Británie, nevyhověla. Přitom je energeticky, ekologicky i ekonomicky výhodnější než bionafta získávaná ze zemědělských plodin," zlobí se spolumajitel firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek.

Boj o biopaliva

1. generace - Agrofert

Dělá se z potravinových plodin, v Česku se nejčastěji využívá metylester řepkového oleje. Sázka na biopaliva první generace v globálním měřítku byla jedním z důvodů zdražení potravin. Největším výrobcem v tuzemsku je skupina Agrofert, konkrétně její továrny Preol v Lovosicích, Primagra Milín a Ethanol Energ ve Vrdech.

2. generace - Oleo

Pokročilejší biopaliva mají být vyráběna z ryze nepotravinářských surovin, z odpadů. Nejběžnější je využití bioplynu, ale třeba také dřeva nebo slámy. Výroba těchto paliv ve velkém je zatím spíše v experimentální fázi. V Česku se o to pokouší jako jediná společnost Oleo Chemical, a to ze živočišných tuků z mrtvých zvířat.

EU od zelené couvá

Motivem pro zavádění biopaliv je snaha o snížení emisí skleníkových plynů, které vznikají při spalování fosilních paliv. Poté, co se ukázala řada negativních dopadů, EU snížila své ambiciózní cíle. Původně chtěla, aby biopaliva tvořila v roce 2020 deset procent spotřeby pohonných hmot, nakonec žádá sedm procent.

AUTOR: Václav Dolejší
AUTOR: vaclav.dolejsi@economia.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů