Čtvrtek, 28. března 2024

Slováci zahájili projekt na likvidaci nelegálních skládek odpadu

Slováci zahájili projekt na likvidaci nelegálních skládek odpadu

Slovensko zahájilo projekt likvidace nelegálních skládek odpadu, jichž v minulosti v pětimilionové zemi vyrostlo na 7000. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí Peter Žiga. K odstranění "černých" skládek stát přispěje obcím částkou deset milionů eur (275 milionů korun).

"Jeden z nejpalčivějších problémů v oblasti životního prostředí jsou takzvané černé skládky. Za posledních 25 let se tomuto tématu nikdo nevěnoval. Věřím, že po této aktivitě bude Slovensko čistější," uvedl Žiga.

Ministr předpokládá, že zmiňovaná částka nepostačí na likvidaci všech nelegálních skládek odpadu, které vznikly například na okraji obcí, v opuštěných areálech nebo v lesích. Podle Žigy odstranění odpadu z jednoho místa přijde obvykle na 5000 až 8000 eur (137.000 až 220.000 Kč). Stát proplatí 95 procent nákladů, zbytek mají uhradit obce. "Na základě toho, jak dopadne tento program, to vyhodnotíme. Budeme se snažit získat další peníze," uvedl Žiga.

Slovenský parlament letos schválil nový zákon o odpadech, který desetinásobně zvyšuje pokuty za vytvoření nelegální skládky. Občanům budou moci úřady uložit pokutu do 1500 eur (zhruba 41.200 Kč), firmám až 350.000 eur (9,6 milionu korun). Kromě toho v případě většího množství protiprávně odloženého odpadu viníkovi bude hrozit trestní stíhání.

Řada slovenských měst a obcí už v minulosti zřídila místa, kam občané mohou odkládat různé druhy odpadu. Navzdory tomu černých skládek, z nichž mnohé vznikly v zemi už před lety, výrazněji neubylo. "Problém černých skládek je hlubší. Definitivně ho vyřešíme, až když se změní myšlení většiny lidí a ti přestanou být lhostejní vůči svému okolí a životnímu prostředí," řekl Žiga.

S dotacemi na likvidaci černých skládek stát přišel poté, co představitelé samosprávy upozornili, že na takový projekt nemají ve svých rozpočtech peníze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů