Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na nové stezce v Klokočských skalách je i zvláštní mechanismus

Na nové stezce v Klokočských skalách je i zvláštní mechanismus

Nová naučná stezka Českého ráje, která je nedaleko Turnova v přírodní rezervaci Klokočských skal, má osm zastavení. Na jednom z nich si turisté mohou vyzkoušet zvláštní mechanismus, který jako by stříhal skalní masivy. ČTK to řekl vedoucí Správy CHKO Český ráj Jan Mocek.

Mechanismus popsal jako pohyblivou hračku na stojanu. "Je to kombinace dřeva, gumy, transportéru a každý si může vyzkoušet, jak se skalní bloky od sebe postupně odchylují," uvedl Mocek, podle kterého se takový mechanismus pro Klokočské skály hodí. "Leží na hraně lužického zlomu od Rovenska na Suché skály a dál na Frýdštejn," zdůvodnil své mínění Mocek.

Klokočské skály připomínají skalní město, vzniklo z prvohorních pískovců. Skalní stěna je asi 1600 metrů dlouhá, místy rozčleněná do izolovaných skalních věží a rozsedlin. "Z okraje jsou krásné rozhledy do krajiny, třeba na Kozákov nebo Ještěd," upozornil Mocek.

Přírodní rezervace na ploše 228 hektarů je od roku 1985. Nově vybudovaná naučná stezka za 240.000 korun poukazuje na její zajímavosti z minulosti i současnosti. Na informačních tabulích jsou nejen texty, ale také kresby, schémata i fotografie. Zvláštností rezervace je, že se tam daří některým horským a podhorským druhům rostlin. "Netypické pro takto teplou oblast jsou kapradina žebrovice různolistá, jesenka nachová nebo čípek objímavý," vypočetl Mocek. Mezi turisty je podle něj ale nejoblíbenější rostlinou borůvka černá, zejména její plody v létě. Obdiv sklízí i dravci. "Je možno vidět přelet výra velkého, poštolky i sokola stěhovavého," dodal vedoucí Správy CHKO.

Naučná stezka v Klokočských skalách není letos jedinou novou v Českém ráji. Další dvě Správa CHKO slavnostně otevře v květnu, dětská vede přes Příhrazské skály od zříceniny hradu Valečov a další stezka vznikla i na Kozákově. Ochránci přírody zřídili před sezonou také deset zastřešených posezení na turisticky zajímavých místech. Každé stálo bezmála 30.000 korun, z jednoho takového altánu už ale zloději ukradli stůl i lavice.

V Českém ráji, které je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v Česku, je kolem deseti naučných stezek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů