Čtvrtek, 28. března 2024

Francouzská vláda zkoumá, jak spasit Arevu, svou bývalou jadernou hvězdu

Francouzská vláda zkoumá, jak spasit Arevu, svou bývalou jadernou hvězdu

Někdejší vlajková loď francouzského jaderného průmyslu Areva má vážné finanční potíže. Už několik měsíců se spekuluje, že jí francouzská vláda coby majoritní akcionář bude muset hodit záchranný kruh. A to v objemu až několika stovek milionů eur. Paříž teď hledá způsob, jak zajistit dlouhodobé přežití Arevy.

Řešením je především užší spolupráce s elektrárenskou společností Électricité de France (EDF). "Je jasné, že potřebujeme pracovat na sblížení obou podniků. Říkám to již od té doby, co jsem se ujala své funkce," potvrdila francouzská ministryně pro životní prostředí a energetiku Ségolone Royalová. Právě stát vlastní více než 80procentní balík akcií jak v Arevě, tak i v EDF, připomíná deník Le Monde.

Vláda se nyní podle médií přiklání k tomu, aby EDF převzala část aktivit Arevy, a to výrobu a obsluhu jaderných elektráren. Samotná Areva by se pak soustředila na svůj "tradiční" byznys, tedy na těžbu uranu, recyklaci jaderného odpadu či na výrobu jaderného paliva.

Ve hře ale také zůstává možnost, že dojde k vytvoření společného podniku EDF-Areva mezi oběma společnostmi, jenž by převzal dohled nad velkými projekty. Hovořilo se i o možnosti fúze mezi oběma podniky. To ale odmítl ministr hospodářství Emmanuel Macron.

Společnost se pak nevyhne dalšímu prodeji aktiv a možná ani nepopulárnímu propouštění. Pro firmu pracuje celkem 45 tisíc lidí, z toho asi dvě třetiny v domácí Francii.

To ale nejsou jediné potíže, kterým Areva čelí. Při testech moderního reaktoru typu EPR (evropský tlakovodní reaktor) zjistila "vážné anomálie" - vady ve složení oceli v tlakové nádobě reaktoru, který stojí v dosud nedokončené elektrárně Flamanville v Normandii. Tyto anomálie mohou narušit odolnost nádoby, ve které probíhá štěpná reakce. Nyní proto musí experti z Arevy testy provést znovu, a to aby zjistili, zda je dostatečně bezpečná. Testy budou trvat až několik měsíců.

Elektrárna ve Flamanville se přitom stala jedním z nejviditelnějších symbolů pádu Arevy. Její výstavba se neustále protahuje, původně měla fungovat od roku 2012, teď se ale mluví až o roku 2017.

Ruku v ruce s opožďováním Flamanville rostly také náklady na výstavbu této elektrárny. Původně měly dosáhnout na 3,3 miliardy, nyní se odhadují na téměř devět miliard eur. A nejen to, podobnému zdržení Areva čelí také ve finské elektrárně Olkiluoto.

Na Arevu pak dopadá i menší zájem o jaderné reaktory ve světě, a to zejména kvůli katastrofě elektrárny Fukušima v roce 2011.

4,8 mld. eur

Tolik loni činila ztráta Arevy. Předloni to bylo "jen" půl miliardy eur. Ani výhled není příliš růžový, letos by měly tržby firmy klesnout až o pět procent.

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů