Čtvrtek, 28. března 2024

Za podvody s emisemi rozdal soud osm a devět let vězení

Za podvody s emisemi rozdal soud osm a devět let vězení

Soud dnes potrestal spolumajitele společnosti TES Praha osmi a devíti lety vězení za daňové podvody při obchodu s emisními povolenkami. Michal Flek a Tomáš Pokorný údajně připravili stát až o 400 milionů korun. Oba se proti rozsudku na místě odvolali, rozhodovat proto bude vrchní soud. Informuje o tom Aktuálně.cz.

Firma TES nakoupila v zahraničí povolenky za více než miliardu korun, které pak v polovině roku 2010 prodala elektrárenské společnosti ČEZ. Podle soudu se ale dopustila takzvaného karuselového podvodu. Povolenky prý nakupovala bez DPH, firmě ČEZ ale daň naúčtovala a do celého procesu kvůli tomu nastrčila další dvě společnosti.

"Shodujeme se s obžalobou, že cílem bylo nastrčit dva české subjekty, aby byl daňovou povinnost povinen plnit nastrčený subjekt, a ne TES Praha," uvedla soudkyně Silvie Slepičková. Odsouzení se hájili tím, že o podvodech nevěděli, vše prý dělal za jejich zády management firmy. Soud to ale odmítl.

Na podezřelou transakci upozornil daňový úřad právě ČEZ. Ze 400 milionů se podařilo na účtech TES Praha zablokovat jen zhruba milion korun, ostatní peníze skončily v zahraničí, například v Singapuru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů