Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Brabec: Obnovená česko-bavorská spolupráce v národních parcích je mimořádně úspěšná

Ministr Brabec: Obnovená česko-bavorská spolupráce v národních parcích je mimořádně úspěšná

NP Bavorský les, 30. dubna 2015 - Ministr životního prostředí Richard Brabec se dnes sešel s bavorskou státní ministryní ŽP Ulrike Scharf, aby společně zhodnotili výsledky česko-bavorské spolupráce v národních parcích a prodiskutovali budoucí česko-bavorské projekty. Po Bavorském lese se společně prošli se žáky s pražského gymnázia Thomase Manna.

Před necelým rokem ministr životního prostředí Richard Brabec a bavorský státní ministr Marcel Huber oficiálně stvrdili obnovení česko-bavorské spolupráce mezi správami národních parků Šumava a Bavorský les (www.mzp.cz). Ta za bývalého vedení MŽP i Správy NP Šumava stagnovala. Za poslední rok se podařilo zásadně zlepšit vztahy a realizovat mnoho konkrétních projektů jak výzkumných, tak projektů pro větší komfort turistů, kteří oba parky každoročně navštěvují.

,,V loňském roce se podařilo obnovit vzájemnou spolupráci. Čilá komunikace mezi oběma parky a upřímné vztahy zlepšily vzájemnou důvěru, která se promítá do společných projektů. Obě správy pořádají společné akce pro veřejnost, strážci parků společně hlídkují, realizují se nové výzkumné projekty např. na ochranu perlorodky říční a rysa ostrovida. Probíhají také společné česko-německé debaty a vycházky do přírody, které jsou přirozeným důsledkem dobrého sousedského vztahu, který z lidského hlediska považuji za absolutní samozřejmost," popisuje úspěšnou obnovu spolupráce ministr Brabec.

A bavorská ministryně Ulrike Scharf dodává: ,,Pavel Hubený, ředitel Správy NP Šumava, a Franz Leibl, ředitel NP Bavorský les, jsou důležitými hybateli této spolupráce. Spolu se svými spolupracovníky přispívají k porozumění mezi národy ve službách přírody."

Obě správy národních parků společně velmi intenzivně pracují s veřejností. Připravily společné projekty lesních dílen - ve Středisku ekologické výchovy Kašperské Hory a v Hans-Eisemann Haus na bavorské straně. Správy spolupracují při přípravách modernizací expozic informačních středisek v příhraničí, realizují společné česko-německé výukové programy, propagační, didaktické a interaktivní materiály, pořádají společné výstavy, v přípravě je i první společný nástěnný kalendář pro rok 2016, materiály propagující obě území, a to vše pod novým společným logem.

,,Myslím, že nejdůležitější je atmosféra spolupráce. Ano, na jedné straně jsou projekty, které děláme společně, ale nejde jen o to, mezi námi je soulad i v jakési obecné rovině. Na osobní úrovni jsou vztahy přátelské a otevřené, kolegové ze Správy NP Bavorský les jsou ochotni nejen ke spolupráci, ale i k pomoci. Lidsky si rozumíme a to je asi ten největší projekt, jaký společně máme," dodává ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Ministři při procházce bavorským parkem probrali také společné budoucí projekty.

Oba parky se letos budou snažit o obnovení certifikace kvalitní přeshraniční spolupráce Transboundary Parks, kterou uděluje evropská federace Europarc za kvalitní přeshraniční spolupráci. Při té příležitosti proběhne v Českých Žlebech 9. - 12. června 2015 společná přeshraniční konference Transparknet Meeting. Na ni naváže zcela unikátní kulturní akce, kterou aktuálně oba parky společně připravují. 12. a 13. června 2015 proběhne pod širým nebem v šumavských Prášilech vystoupení Bavorského státního baletu s úspěšným vystoupením ,,Balet a divočina". Toto představení pod vedením ředitele Bavorského státního baletu Mnichov a českého rodáka Ivana Lišky se uskutečnilo poprvé v roce 2004 v NP Bavorský les, o tři roky později pak v NP Berchtesgaden a v roce 2013 v přírodní rezervaci Weltenburger Enge. V roce 2015 se tato akce vůbec poprvé objeví za hranicemi Německa, a to právě na Šumavě.

V zájmu zpřístupnění Šumavy šetrnému turismu a dalšímu propojení obou parků zahájila Správa NP Šumava v roce 2014 po dohodě s obcemi v NP Šumava a dalšími aktéry turistického ruchu proces sbírání potenciálních záměrů na turistické zpřístupnění příhraničního území. V rámci něj bylo postupně nasbíráno 34 záměrů, které jsou aktuálně zpracovávány pro zahájení procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Do posuzování bude zahrnuto i několik nových přechodových bodů do Bavorska, včetně přechodu v lokalitě Modrý sloup.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů