Úterý, 16. dubna 2024

Paletové vozíky s vodíkovým pohonem na pobočce FM Logistic

Paletové vozíky s vodíkovým pohonem na pobočce FM Logistic

Od února 2015 je na francouzské pobočce FM Logistic v Neuville-aux-Bois poblíž Orléans testováno 10 paletových vozíků s vodíkovými palivovými články. Pokud testování vykáže pozitivní výsledky, bude všech 84 vozíků na pobočce přestavěno na vodík a řešení bude postupně rozšířeno i na další pobočky.

V průběhu roku 2013 se společnost FM Logistic spojila s několika partnery, špičkami ve svých oborech, aby společně s nimi zavedla používání vodíkových palivových článků v manipulační technice. Jsou jimi Air Liquide - světový lídr v oblasti plynů, technologií a služeb pro průmysl a zdravotnictví, HyPulsion - specialista na vodíkové palivové články, výrobci manipulační techniky Toyota a Crown a konzultant pro oblast řízení dodavatelského řetězce, společnost Diagma. Projekt podporuje a částečně financuje Evropská unie.

Pobočka v Neuville-aux-Bois (85,000 m?), která je stabilní ve svých aktivitách a pravidelně operuje v třísměnném provozu, byla vybrána coby pilotní centrum.

FM Logistic, dodavatel inovativních řešení

Společnost FM Logistic neustále hledá inovativní řešení, která naplní potřeby jejích klientů. Zavedení paletových vozíků na vodíkový pohon je přínosem zejména z pohledu produktivity.

Kromě stálého výkonu, jsou tyto paletové vozíky jedinečné i v efektivitě využití: provozní doba se blíží k 10 hodinám u techniky na vychystávání, u vysokozdvižných vozíků pak činí 9 hodin. Doba nabíjení láme všechny rekordy, protože vodíkovou nádrž je možné naplnit do 3 minut, ve srovnání s 10 až 15 minutami potřebnými na výměnu klasické baterie.

Pokrok v oblasti bezpečnosti na pracovišti

FM Logistic se již před mnoha lety zavázala k politice bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti. Ve všech svých logistických centrech zavedla program bezpečnosti. Pravidelně vyhodnocuje rizika, sleduje a analyzuje pracovní úrazy.

Zavedení vodíkových palivových článků u paletových vozíků znamená další krok v oblasti zvýšení bezpečnosti na pracovišti. Výměna baterie u tradičního paletového vozíku představuje poměrně složitou manipulaci. Oproti tomu dobíjení vodíkem je úkol, který nevyžaduje žádné zvláštní úsilí, protože probíhá stejně jako tankování běžného vozidla.

Řešení, které respektuje životní prostředí

FM Logistic podporuje iniciativy, které jsou v souladu s vlastní politikou udržitelného rozvoje a obdobnou politikou jejích klientů. Snaží se tak omezit dopad své činnosti na životní prostředí a přispět tak k jeho ochraně.

Vodíkové palivové články jsou zelenou alternativou konvenčních paletových vozíků. Tento zdroj energie má dvě hlavní výhody:

  • nulové znečištění: energie obsažená v molekulách vodíku se převede přímo na elektrickou energii, bez emisí skleníkových plynů nebo prachových částic. Výsledkem reakce je jen několik kapek čisté vody;
  • nízká hluková zátěž: stejně jako elektrické vozidlo, je paletový vozík na vodíkový pohon téměř nehlučný.

Přechod FM Logistic na paletové vozíky s vodíkovými palivovými články by měl být postupný, nejdříve budou zavedeny na nových platformách, s více než 50 kusy manipulační techniky. Tento přístup je součástí korporátního procesu pro řízení ochrany životního prostředí.

Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů