Čtvrtek, 28. března 2024

Zahájení výstavy Botanické příběhy - svět rostlin od poznání k využití

Zahájení výstavy Botanické příběhy - svět rostlin od poznání k využití

Botanický ústav AV ČR ve spolupráci s Ústavem experimentální botaniky AV ČR připravil výstavu při příležitosti 125. výročí založení Akademie věd, která bude přístupná veřejnosti od 30. 4. do 13. 9. 2015 v zámku Průhonice a v Botanické zahradě Chotobuz (na východním okraji Průhonického parku). Mezi exponáty patří například půdní profil, který v sobě nese informaci o vývoji krajiny za posledních 14 000 let, fotobioreaktor k pěstování řas nebo rostliny pěstované in vitro. V Botanické zahradě na Chotobuzi byla pro účely výstavy postavena unikátní kupole o průměru 8 m, kde jsou k vidění ukázky botanických pokusů. Sbírky botanické zahrady po dobu výstavy obohatí bazénky s vodními a mokřadními rostlinami včetně masožravých a některých velmi vzácných rostlin.

Výstava formou sedmi příběhů přibližuje současný botanický výzkum v Akademii věd ČR. Ukazuje, jak se proměňovala naše krajina od konce poslední doby ledové, jak se okrasná květina může změnit v nebezpečného vetřelce, proč rostliny spolupracují s houbami, jak mohou řasy přispět k čištění vody nebo jak poznání funkce rostlinných hormonů může vést k jejich léčebnému využití.

A protože se výstava koná v rámci cyklu s názvem ,,Umění (a) vědy", nechybí ukázka spojení umění a věd ve formě skleněné knihy, jejíž stránky jsou porostlé houbami. Součástí výstavy jsou interaktivní prvky i hry pro děti.

Výstavu bude doprovázet několik akcí. Pro studenty středních škol je připravena přednáška s exkurzí (13. 5.), pro veřejnost 2. ročník akce s názvem ,,Vědecký trek aneb Dobrodružná cesta do světa rostlin" (30. 5.) a ,,Vědecké dílny" - workshopy, při nichž si lidé budou moci zkusit práci vědce ,,na vlastní kůži" (13. 9.).

Výstavu otevřela 29. 4. vernisáž v Rytířském sále zámku Průhonice. Pro veřejnost bude expozice v zámku přístupná od 30. 4. denně od 11 do 19 hod. a expozice v botanické zahradě denně kromě pondělí od 9 do 17 hod. Vstupné je v ceně vstupenky do Průhonického parku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů